https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/arkm-1973-05-1854-1-640x458-1.jpg

ArkDes presenterar ett maffigt retrospektiv från en arkitekt-gigant

Skogskyrkogården, Markuskyrkan i Björkhagen, Östra kyrkogården i Malmö eller PUB på Drottninggatan – det är många av oss som på ett eller annat sätt har en relation eller ett minne från någon av dessa byggnader/platser. Framförallt har de en sak gemensamt – arkitekten Sigurd Lewerentz. Welma har besökt ArkDes nya retrospektiva utställning om den världskända arkitektsvensken.

I ArkDes nya utställning om Lewerentz; Dödens och livets arkitekt får vi som besökare inte bara komma nära de många och imponerande projekt han skapade under sin livstid – vi får även ett nytt perspektiv på en arkitekt som kommit att mest förknippas med kyrkogårdar och kapell.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/lewerentz-portratt-arkdes-e1709302707576.jpg
Porträtt av arkitekten Sigurd Lewerentz (1885-1975). Idag reser arkitekturintresserade människor från världens alla hörn till Sverige för att se Lewerentz verk.

Vad många kanske inte vet är att Sigurd Lewerentz även deltog i och skapade många kommersiella och färgstarka projekt. Projekt som framförallt var fokuserade på den moderna staden, utformad för den moderna människan. Ett exempel är Stockholmsutställningen 1930, där Lewerentz inte bara formgav utställningsloggan, han stod även bakom den stora reklammasten, delar av bostadsavdelningen samt inredningen och färgsättningen av General Motors Nordiskas bussar. Det fanns även planer på en upplyst flytande dansbana – denna blev dock inte verklighet utan förblev endast en skiss.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/x1000w-4_-ARKM_1973-05-5006.jpg
Skissen över den flytande dansbanan till Stockholmsutställningen 1930, formgiven av Sigurd Lewerentz. 
https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/LEWERENTZ-cred-LOUISE-HELMFRID-.jpg
Utställningens del om Lewerentz mer kommersiella period är dekorerad med tapet utefter ett mönster designat av arkitekten själv. Dock i ny färgsättning gjord av Caruso St John Architects.

Dödens och livets arkitekt är en omfattande utställning som spänner över hela Lewerentz karriär. Här blandas mängder av skisser med arkitektens personliga föremål, vackra fotografier tagna av arkitekturfotografen Johan Dehlin, busskurer, en unik dopfunt och mycket mer. Rummen är starkt inspirerade av de olika perioderna i Sigurd Lewerentz karriär. Inte minst utställningens inledande rum som är inklätt i aluminiumfolie, något även studion ”Den svarta lådan” var, där Lewerentz arbetade under de sista åren av hans karriär.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/Stockholms-roddforenings-hus_-Djurgarden-Stockholm_-.jpg
Stockholms roddförenings hus på Djurgården i Stockholm ritades av Sigurd Lewerentz. Foto: Johan Dehlin.

ArkDes nya utställning passar inte bara dig som är intresserad av arkitektur utan även dig som vill se ett maffigt retrospektiv från en av våra absolut största arkitekter och konstnärer. Lewerentz var och anses fortfarande en gigant och inspirationskälla inom arkitekturen. Det finns en stor risk att du efter att ha sett utställningen kommer att se den ”Lewerentzka” stilen lite varstans…

Utställningen pågår på ArkDes t.o.m. augusti 2022.

Welma tipsar

Inte mätt på Lewerentz? Missa inte ArkDes gedigna monografi Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt, formgiven av den prisbelönta designduon Malmsten Hellberg. Boken är den hittills mest omfattande boken som har gjorts om Lewerentz. Den innehåller över 700 sidor av text, nya fotografier tagna av arkitekturfotografen Johan Dehlin, och aldrig tidigare visade ritningar och skisser från ArkDes samling. Finns att köpa i museishopen. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/Ny-bok-om-Sigurd-Lewerentz.jpg.jpg
Ur monografin "Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt" med fotografier av Johan Dehlin.