De Geerhallen

Louis De Geer Konsert & Kongress med konsertsalen De Geerhallen är hemmascen för Norrköpings Symfoniorkester. Byggnaden uppfördes redan 1954, som pappersfabrik. Den ritades av arkitekten Ivar Tengbom, som även skapade Stockholms Konserthus. Inte anade Tengbom att han i själva verket ritade ett konserthus till!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/08/Exterior-pa-Louis-de-Ggeer-1-scaled.jpg
Beslutet att bygga konserthus i pappersfabriken blev starten på hela områdets utveckling. Nu är Industrilandskapet en attraktion i sig, med sina vattenfall, ståtliga byggnader och ett sjudande kultur- och företagsliv.

Papperstillverkningen upphörde 1986 och sedan stod huset tomt fram till 1994 då Louis De Geer Konsert & Kongress invigdes. Den åttasidiga, blåtonade De Geerhallen har hela 26 meter i takhöjd. Konsertsalen ritades med Semperoperan i Dresden som förebild, inte minst för att detta operahus är världsberömt för sin goda akustik.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/08/degeerhallen.jpg
Salongen i De Geerhallen är målad med äggoljetempera i speciellt framtagna blå toner, för att harmonisera med Motala ström och den blå himlen utanför konserthuset.

Louis de Geer

Namnet på huset kommer från ”den svenska industrins fader” Louis de Geer. Vallonen som startade verkstäderna kring forsarna i Norrköping på 1600-talet och därmed lade grunden till att orten blev en av landets viktigaste industristäder.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/08/Louis_De_Geer_portratt.png
Louis De Geer (1587-1652) har kallats för "den svenska industrins fader". Han var även initiativtagare till Sveriges första handelskompani och la grunden till att Norrköping blev en av landets viktigaste industristäder.