https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/soppa.jpg

Soppan

Soppan har hela tiden varit lika viktig som föreställningen på Soppteatern och varje dag byts sopprecepten ut vilket gjort att otaliga soppsorter prövats genom åren.

Genom åren har soppan anrättats av olika kockar och numera är det Teaterbaren som står för rätterna på Soppteatern. 2002 gavs kokboken Teatersoppor ut, en kokbok som varvar de då populäraste sopprecepten med anekdoter.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/soppboken-red.jpg
Kokboken Teatersoppor gavs ut 2002 och innehåller femtio sopprecept tillsammans med anekdoter från åren på Soppteatern.

Både grundaren Helge Skoog och dåvarande kocken Jan-Peter Ståhl fick också pris av Lilla Sällskapet och matskribenten Märit ”Hiram” Huldt, därför att de hyllade soppan, som ansågs undervärderad i svensk matkultur.

Soppan gav oss större möjlighet att experimentera på scenen. Har man kastat bort sin tid på en dålig teater, kan man ju alltid säga att soppan var god.

Helge Skoog, skådespelare och grundaren av Soppteatern

Italiensk ostsoppa

Här är Helge Skoogs favoritrecept på italiensk ostsoppa så som den serverades i tidernas begynnelse på Soppteatern:

För 4 personer

Skala och hacka löken fint. Fräs löken mjuk i smör, ställ åt sidan. Koka upp grönsaksbuljong och mjölk, tillsätt pasta och koka i 13-15 minuter. Tillsätt lök och crème fraiche, koka upp. Ta av kastrullen, tillsätt osten under omrörning och de torkade örtkryddorna, smaka av med salt och peppar. Toppa med hackad persilja.