Mer läsning
Publicerat 14 Juni 2021 14:45

Kulturdag på Värmdö

Strax öster om Stockholm ligger Gustavsberg, tätorten på Värmdö. För många är det bara förknippat med badkar, porslin och något man passerar på vägen ut till skärgården, men är du kulturintresserad så har vi en riktig sommarkaramell som vi vill tipsa om. Gör en kulturutflykt delux och ta del av alla härligheter som den här lilla biten av Värmdö har att erbjuda med start vid kajplats 8 på Nybrokajen. 

Text: Redaktionen


M/S Gustafsberg VII

Under maj-september trafikerar Strömma kanalbolag sträckan Stockholm-Artipelag (och även vidare in till Gustavsberg) med det vackra fartyget M/S Gustafsberg VII. Det pampiga fartyget, från 1912, beställdes av Gustavsbergs Porslinsfabrik och är speciellt konstruerad för att klara de smala passagerna genom Baggensstäket mellan Stockholm och Gustavsberg. Just denna sträcka - genom Skurusundet och Baggenstäkets smala passager - får nu njuta av på vägen ut till Hålludden där Artipelag ligger. Under högsäsong 1 juli-29 augusti finns det en guide ombord som berättar om händelser ur vår skärgårds historia. 
Läs mer här!


Artipelag

Artipelag bjuder på en magnifik upplevelse i mötet mellan konst och natur. I sommar är Rolf Hanson, en av det svenska konstlivets mest betydande konstnärer i sin generation, aktuell med sin mest omfattande utställning Rolf Hanson – Retroactive som inkluderar fyra decenniers verksamhet. 

Bara byggnaden Artipelag är värd ett besök och missa inte deras café och restaurang med en maffig utsikt över Baggensfjärden. 

Vi vill också särskilt tipsa om utomhusutställningen Skulptur i Natur där ni upplever samtida konst i möte med naturen genom en promenadslinga runt hela området.
Läs mer här!


Promenad till Gustavsberg (ca 5 km)

Artipelags utomhusutställning avslutas nere vid Hålluddsvägen och här är det dags för er att vika av. Följ Hålluddsvägen tillbaka mot Gustavsberg och sväng av på Tjustviksrundan. Gå en trevlig promenad, på fina vägar, längs vattnet hela vägen tillbaka till Gustavsbergs porslinskvarter.  
Läs mer här!


Gustavsbergs porslinsmuseum

I hjärtat av Gustavsberg hittar ni Porlinsmuseet som nu äntligen är öppet igen. I nyrenoverade lokaler kan ni njuta av Gustavsbergs porslinshistoria och i samlingarna hittar ni allt från klassiskt bruksporslin till toalettstolar och prakturnor. Missa heller inte utställningen Lisa Larson, den första tillfälliga utställningen efter återöppningen av det nyrenoverade museet, som omfattar cirka 200 föremål varav merparten är från konstnärens tid på Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–1980.
Läs mer här!

Stadsvandring

Gustavsbergs historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet när samhället kallades för Farsta och det var Gabriel Oxenstierna som döpte om det till Gustavsberg för att hedra sin pappa Gustav Oxenstierna. Värmdö Stories erbjuder guidade visningar i och runt porslinsområdet i Gustavsberg för de som vill.
Se deras hemsida för information och bokning.

Annat att se och göra i Gustavsberg

I och runt hamnen i Gustavsberg hittar ni flera restauranger och caféer. Här hittar ni även porslinsfabrikens fabriksbutik, Vattenhjulet samt mycket annat.

När fötterna värker och det surrar i huvudet av intryck går bussar in till Slussen. Närmaste busshållplatsen från porslinsområdet är Vattenhjulet.

Plocka russinen ur kakan eller ät hela tårtan. Njut av en härlig kulturdag på Värmdö.
Glad sommar!