Mer läsning
Publicerat 02 Juli 2021 14:21

Konstfack ställer ut på Kina slott i sommar

I Utställningen Någon annan stans – Materiella tolkningar av Kina slott, presenteras verk av nio samtida konsthantverkare/konstnärer, på lustslottet Kina Slott, i Drottningholmsparken.

Text: Helene Granström

Sommarens utställning på Kina slott är resultatet av ett årslångt samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och kursen Research Lab Craft på Konstfack, där det Lovisa Ulrikas kinainspirerade 1700-talsslott varit utgångspunkten. Kursdeltagarna är alla professionella utövare som var och en på sitt sätt tolkat Kina slott, med inspiration från rummens interiörer och föremål men också från livet på slottet i slutet av 1700-talet.


Cecilia Levys installation 'Pjäs' är utplacerad på det närmast schackrutiga golvet i Gröna salongen 
och är inspirerad av såväl slottets papier-maché-figurer och Lovisa Ulrikas misslyckade kuppförsök 1756 som aktuella händelser som coronapandemin och attacken på Kapitolium. Foto: Karin Björkquist, Konstfack.Konsthantverkarna och konstnärerna som visas i utställningen jobbar alla i vitt skilda konstformer och vi får se verk i material som glas, bambu, lack och papier-maché – allt med koppling till inredningen i Lovisa Ulrikas lustslott. I verket 'Some other Swedes' har Sebastian Hägelstam skapat en egen uppsättning figuriner som skildrar svensken på samma exotifierade sätt som slottets övriga 1700-talsfiguriner skildrar asiater. Foto: Karin Björkquist, Konstfack


Så oavsett om du vurmar för samtidskonst eller för historiska miljöer, så ska du inte missa att besöka Kina slott just i sommar! Konstfacks utställning döljer ingenting av slottets vackra 1700-talsinteriörer, utan lyfter snarare fram de olika rummen i en intressant och livfull utställning som ger oss nya perspektiv!


Glaskonstnären Karin Larsson har i verket 'Gratia Scientia' skapat ett slags drottning Lovisa Ulrikas kuriosakabinett – av glas. Verket speglar såväl vetenskapens som diamantens roll i att manifestera drottningens makt. Foto: Karin Björkquist, KonstfackDe medverkande konsthantverkarna/konstnärerna i utställningen är: Åsa Andersson, Sebastian Hägelstam, Vilda Kvist, Cecilia Levy, Kristin Larsson, Frida Lindberg, Kristina Lundsjö, Sameesha Mehra och Eva Skärlund.

Utställningen Någon annan stans – Materiella tolkningar av Kina slott pågår 28 juni – 22 augusti.
 
Läs mer om utställningen och hur du köper biljett till ditt besök här!