Schumann och Adams

Chefdirigent Ryan Bancroft leder orkestern och Tracy Silverman är elviolinist. Konserthuschef Stefan Forsberg är värd och introducerar konserten.

20 och 21 september

Big Sur är ett område vid den kaliforniska kusten, precis där Santa Lucia-bergen möter Stilla havet. Vyerna är vackra och dramatiska och lockar många besökare. Dharma är ett begrepp inom hinduismen som berör livets mening. 

Det var utgångspunkterna för den amerikanske tonsättaren John Adams meditativa och fantasifulla elviolinkonsert The Dharma at Big Sur. Solist är den karismatiske amerikanska violinisten Tracy Silverman. ”Tracy har utvecklat sitt eget, unika violinspel till ett under av uttrycksfullhet”, säger John Adams. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/09/tracy-silverman.jpg
Solist under konserten är den amerikanska elviolinisten Tracy Silverman.

Elviolinkonserten omges av musik av Robert Schumann, som också han tog starka intryck av miljöer. Inspirerad av Rhenlandets generösa ljus och värme komponerade han på bara en dryg månad den tredje symfonin, som också kallas den rhenska. I den fjärde satsen kan vi till och med föreställa oss hur den praktfulla domen i Köln speglar sig i Rhens vatten. Konserten inleds med Schumanns Uvertyr, scherzo och final som är en både lekfull och graciös ”minisymfoni”. 

Kungliga Filharmonikerna leds av den amerikanske dirigenten Ryan Bancroft som från denna säsong är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent.

Konserten den 21 september kan även ses på Konserthuset Play!

Musiken

Medverkande