Säsongsöppning – The High Mass

Hör Sven-David Sandströms mästerverk med sångsolister, kör och orkester under ledning av nye chefdirigenten Ryan Bancroft.

7 och 9 september

Se och hör Ryan Bancroft berätta mer om The Hight Mass.

Med The High Mass inleder Ryan Bancroft sin tid som ny chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Det är ett svenskt storverk som öppnar konsertsäsongen. Tonsättaren Sven-David Sandström, som gick bort 2019, är en av Sveriges mest betydande tonsättare genom tiderna. 

The High Mass – Höga Mässan – är ett av Sandströms främsta verk, som nu för första gången framförs i Konserthuset. En rad högklassiga sångsolister medverkar, bland annat den svenska sopranen och hovsångerskan Elin Rombo, den amerikanska sopranen Marisol Montalvo – som är en av de ledande i världen inom ny musik, samt svenska Malena Ernman (som med kort varsel ersätter irländska Paula Murrihy; Ernman har framfört verket tidigare med Herbert Blomstedt i Leipzig). Medverkar gör också Eric Ericsons Kammarkör.

Ryan Bancroft debuterade med orkestern 2019 och har återkommit flera gånger sedan dess. Att han av orkestern valts till ny chefdirigent tillkännagavs i december 2021. Bancroft känner väl till Sven-David Sandströms musik och har sett fram emot The High Mass i över två år nu. ”Jag vet med mig att det blir den första av många minnesvärda konserter tillsammans”, säger Ryan Bancroft.