Mahler och Bartók

En älskad symfoni och en förälskad violinkonsert. Konserthuschef Stefan Forsberg är värd och introducerar konserten.

16 och 18 november

Se och hör chefdirigent Ryan Bancroft berätta mer om musiken i konserten.

Den fenomenala violinisten Alina Ibragimova solistdebuterade i Konserthuset 2017 med Sjostakovitjs första violinkonsert. Hon framträder regelbundet med topporkestrar världen runt och är även ledare för uppmärksammade stråkkvartetten Chiaroscuro. 

Vi hör henne i Bartóks första violinkonsert, ett musikaliskt porträtt av den unga violinisten Stefi Geyer som han var förälskad i och skrev långa passionerade brev till. Första satsens musikaliska kärleksförklaring är bitvis överjordiskt vacker.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/09/alina-ibragimova_2023_1200x832.jpg
Solist för kvällen är violinisten Alina Ibragimova.

Upphöjd musikalisk skönhet hittar man också i Gustav Mahlers älskade femte symfoni, hans kanske mest spelade. Symfonin är en fängslande musikalisk resa som startar med ett inledande sorgetåg och avslutas med en triumfatorisk final – med lätt ironisk touch. Däremellan har han laddat med ett stort och dansant scherzo, som samtidigt är en lovsång till glädjen att finnas till, fylld av lust och sinnliga upplevelser. Och så har vi förstås det berömda adagiettot …

Kungliga Filharmonikerna leds av den amerikanske dirigenten Ryan Bancroft som från denna säsong är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent.

Musiken

Medverkande