La mer av Debussy

Havens musik och svenskt uruppförande med chefdirigent Ryan Bancroft.

22 och 23 november

Havet har genom tiderna varit en betydelsefull inspirationskälla för tonsättare. I sitt impressionistiska mästerverk La mer gestaltar Debussy sina personliga minnen av havet, som han i vuxen ålder ändå föredrog att uppleva genom konst och litteratur.  

Havet är också påtagligt närvarande i Brittens Four Sea Interludes – Fyra havsmellanspel – som ingår i operan Peter Grimes. Handlingen kretsar kring en ensam fiskare på den brittiska östkusten som förföljs av ortsbefolkningen efter att två av hans lärlingar dött under mystiska omständigheter.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/09/daniel_bortz_2019_1200x832.jpg
Under konserten hör ni tonsättaren Daniel Börtzs Sinfonia 15 som uruppförs den 22 november. Foto: Nadja Sjöström.

Daniel Börtz är utan tvekan en av Sveriges mest centrala tonsättare. Hans mäktiga Sinfonia 13 som uruppfördes här i Konserthuset 2019 hyllades av kritiker för sin hypnotiska kraft och innerliga skönhet. För Börtz är ”det blå huset vid Hötorget” något av ett andra hem. När han i år fyller 80 år är en av de stora höjdpunkterna uruppförandet av hans Sinfonia 15, tillägnad musikerna i Kungliga Filharmonikerna.

Kungliga Filharmonikerna leds av den amerikanske dirigenten Ryan Bancroft som från denna säsong är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent.

Musiken

Medverkande