Stockholm Jazz Festival 2023 släpper sina första akter till årets festival

Årets jazzfestival rivstartar med en hyllningskväll till ett av de största banden i svensk jazzhistoria; e.s.t. – Esbjörn Svensson Trio och avslutas med den moderna jazzharpans stora namn Brandee Younger. Däremellan kan man bl.a. höra brittiska acid-jazz-stjärnorna Incognito, Georg Riedel med sitt nya projekt Jiddischland och norska trumslagaren Gard Nilssens nordiska all-star-band Supersonic Orchestra. Biljetter till utvalda akter är nu släppta!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/03/20231013_e.s.t_fotograf_Joerg-Grosse-Geldermann-1.jpg
Esbjörn Svensson Trio bestod förutom pianisten Esbjörn Svensson (i mitten) av trumslagaren Magnus Öström (till vänster) och basisten Dan Berglund (till höger). Foto: Joerg Grosse Geldermann.

Stor glädje och en stor portion vemod

Årets Stockholm Jazz Festival invigs med en hyllningskonsert till ett av Sveriges mest framgångsrika och betydelsefulla jazzband, Esbjörn Svensson Trio, som bildades 1993 av pianisten Esbjörn Svensson, trumslagaren Magnus Öström och basisten Dan Berglund.  Från tidiga gig på lilla Kafé Kocks på Södermalm i Stockholm till trions sista konsert i fullsatta Tjajkovskijsalen i Moskva 2008 tog trion jazz- och popvärlden med storm.

Trots att det är femton år sedan e.s.t tystnade tvärt, i och med Esbjörn Svenssons tragiska bortgång, har intresset för bandet aldrig avtagit

Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival

Till konserten i Filadelfiakyrkan – e.s.t 30 år – en hyllning till Esbjörn – har Dan Berglund och Magnus Öström bjudit in vännerna Ulf Wakenius, Magnus Lindgren, Verneri Pohjola och Joel Lyssarides för att ingjuta nytt liv i trions musik.

– Trots att det är femton år sedan e.s.t tystnade tvärt, i och med Esbjörn Svenssons tragiska bortgång, har intresset för bandet aldrig avtagit. Det är med stor glädje och en stor portion vemod vi bjuder in Magnus och Dan tillsammans med några av svensk jazz allra främsta musiker att fira bandets 30 års-dag, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/03/20231013_Jasmine-Myra_fotograf_Emily-Dennison-scaled.jpg
Den brittiska altsaxofonisten, flöjtisten, kompositören och bandledaren Jasmine Myra kommer till Fasching med musik som rör sig över electronica och engelsk folkmusik med hjärtat stadigt förankrat i jazzen. Foto Emily Dennison.

Fler guldägg på festivalen

Det fullständiga festival-programmet släpps i augusti men redan nu kan festivalen presentera fler guldägg:

Från den vitala brittiska jazzscenen kommer unga altsaxofonisten, flöjtisten och kompositören Jasmine Myra. Från brittiska öarna kommer legendariska sångerskan Norma Winstone tillsammans amerikanska gitarristen Ralph Towner, två jazzikoner som på varsitt håll utvecklat ett eget idiom. Från New York kommer den moderna jazzharpans hetaste namn Brandee Younger och Downbeat-favoriten, altsaxofonisten Lakecia Benjamin.

Svåra tider kräver bra musik och vi kommer göra vårt yttersta för att leverera ett program som är fullt av nya härliga bekantskaper och en del kära återseenden

Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival

Ur den inhemska jazzscenen hämtar vi publikfavoriterna Oddjob samt deras barnversion Jazzoo, pianisten Daniel Karlsson trio, sångerskan Carin Lundin med legendariska trumslagaren Ronnie Gardiner Quartet, Georg Riedel som bjuder in till en kväll med jazz på jiddisch och ett av de nyare stjärnskotten – saxofonisten Lina Langendorf som med sitt band Langendorf United delar en kväll på Fasching tillsammans med Joakim Åhlund och Jockum Nordströms senaste projekt. Det blir en svängig kväll med inslag av både ethio-jazz och afro-funk doppat i lite skandinaviskt vemod.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/03/20231018_Georg-Riedel_fotograf_Nomi-Riedel.jpg
En av Sveriges mest älskade kompositörer, Georg Riedel, öppnar dörren till sitt jiddischland. Tillsammans med Sofia Berg-Böhm, Channa Riedel och ett pärlband av musiker bjuds det på en sprakande releasekonsert där jazz och jiddisch möts i en helt ny viskanon. Foto Nomi Riedel.

– Svåra tider kräver bra musik och vi kommer göra vårt yttersta för att leverera ett program som är fullt av nya härliga bekantskaper och en del kära återseenden. Festivalen vill vara något av ett tvärsnitt av den samtida jazzscenen – visa upp globala trender inom den internationella jazzen samtidigt som vi står tryggt i traditionen, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Stockholm Jazz Festival 2023 pågår den 13-22 oktober