Ett musikaliskt kvarter med rum för möten

Ett helt kvarter fyllt av härlig musik, mat, dryck och magiska upplevelser. Nya Musikaliska kvarteret har något för alla smaker. Här möts klassiskt och modernt när musik, sång och dans blandas med allt från cirkuskonster till varieté.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/11/vinbaren-2.jpeg
I den nya vinbaren kommer vi kunna bekanta oss med ett brett utbud av drycker.

Hej Elsa Hedberg, marknadsansvarig på nya Musikaliska kvarteret. Vilka är ni?

Vi är ett kluster av scener, restauranger, barer och eventytor som ligger i det som tidigare hette Musikaliska. Fram till 2022 drevs Musikaliska av Blåsarsymfonikerna och repertoaren bestod främst av klassiska blåskonserter, men för knappt ett år sen tog Musikaliska kvarteret över verksamheten och breddade repertoaren med en massa nyheter.

Vad är det för nyheter?

Vi vill locka hit en ny publik, men samtidigt även behålla den gamla. Därför är vi glada att Blåsarsymfonikerna fortfarande är kvar och ger konserter i klassisk anda. Men nu finns det dessutom så mycket mer. Vi har integrerat våra verksamheter och har en bredare repertoar med många olika konstformer, inte bara musik. Tanken är att vara lite gränsöverskridande, till exempel genom att skapa event som innehåller allt från musik och teater till cirkus och dryckesprovning. Höstens Balkanfest, där vi hade ett stort liveband, vinprovning, en DJ från Balkan och serverade mat från Balkan i restaurangen är ett sådant exempel. Men även våra kommande shower som innehåller allt från världsmusik till cirkus och varieté är exempel på hur vi har förnyat repertoaren i huset. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/11/musikaliska-stora-scen-20220826-5891-scaled.jpg
Stora scen är Sveriges första konsertsal och här hölls också de tjugosex första Nobelprisutdelningarna.

Varför gör ni detta?

Vi tycker att Stockholm har ett behov av mer livemusik och mer färgrik kultur där man testar gränser och låter saker flyta samman på intressanta vis. Att man inte alltid bara ger publiken vad de redan har fått innan. Det finns dessutom ett behov av livemusik generellt eftersom en massa scener stänger ner just nu. Så där har vi en viktig roll att spela.

Musikaliska kvarteret är stort och har flera scener. Berätta!

Förutom den anrika Stora Scen har vi även Clara Schumannsalen, Vinbaren, Foajébaren, Blinda Tigern, Stallet och en uteservering på både framsidan och innergården på somrarna. I och med att huset är så stort kan vi ha många olika event på gång samtidigt, både större och mindre. Då blir det också många spännande möten när de olika publikmassorna träffas i trappor och foajébarer. Vi vill förena människor via kulturen! 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/11/Foaje╠ubaren1-scaled.jpg
Musikaliska kvarterets foajébar.

Har ni något juligt att bjuda på i december?

Absolut! Vi har tre jättefina julföreställningar. Den 11 december bjuds det på en fantastisk varieté i äkta 1920-talsanda med enbart kvinnliga artister. Det blir dans, magi, cirkus, komedi och All that jazz-känsla. Detta får man bara inte missa! Det är underhållning som det gjordes förr – sprakande och glamouröst – äkta Vaudeville. Det blir som 1922 fast 2022!

Den 9–10 december gästar minnesmästaren Peter Åberg vår stora scen med en fantastisk show med julig touch. Det blir en mix av minneskonst och cirkuskonst. Peter Åberg är ett mattesnille som blandar in jonglering, akrobatik och humor i sin show. Jag kan utlova en jättekul föreställning för både gammal och ung.

Den som önskar sig något mer traditionellt kan gå på vår fina julkonsert den 15 december då Martin Hederos och Sofia Karlsson sjunger in julen. Det blir julstämning deluxe!

Hur gör man om man är sugen på att ta något gott att äta eller dricka hos er?

Då kan man gå till vår foajébar som alltid är öppen vid större evenemang. Där finns det en jättegod barmeny. Vi har även vår vinbar som är öppen lite mer som en popup-bar och som spiller upp stans godaste viner. 

Om Musikaliska kvarteret

Musikaliska kvarteret ligger på Nybrokajen 11 i en byggnad som är Sveriges första konserthus, ritad av arkitekten Johan Fredrik Åbom och som invigdes 1877. Stora scen är Sveriges första konsertsal och där hölls också de tjugosex första Nobelprisutdelningarna. Läs mer på https://www.musikaliskakvarteret.se

Elsa Hedbergs jultips på Musikaliska kvarteret