Forskning blir musik i årets Östersjöfestival

Östersjöfestivalen är en av Europas största klassiska musikfestivaler. I över tjugo år har den varit en mötesplats där konsertupplevelser blandas med initiativ för en mer hållbar Östersjöregion. Esa-Pekka Salonen, Peter Mattei, Göteborgssymfonikerna med chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och pianisten Leif Ove Andsnes, Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester samt Polstjärnepristagaren cellisten Inez Karlsson är några av de medverkande i årets upplaga av Östersjöfestivalen.

I årets Östersjöfestival får forskningen en utökad roll, som inspiration till det musikaliska programmet. Baltic Sea Festival Science Lab sammanför nio unga tonsättare med nio unga forskare för att undersöka vad som händer när nyskriven musik möter aktuell forskning. Resultatet presenteras för publiken i tre föreställningar med ensembler ur Sveriges Radios Symfoniorkester och i regi av Elisabet Ljungar.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/03/Elisabeth-Ljungar_foto-Olle-Melkerhed.jpg
Baltic Sea Festival Science Lab experimenterar med nya sätt att nå fram till lyssnaren. I år undersöks vad som händer när nyskriven musik möter aktuell forskning. För regi står Elisabet Ljungar. Foto Olle Melkerhed.

Hjältar & Antihjältar

Östersjöfestivalen 2023 har temat Hjältar & Antihjältar, som ur ett hållbarhetsperspektiv är en inspirationskälla till nya förebilder i visioner för framtiden. Vem är en hjälte idag? I vilken kontext definieras en hjälte – eller en antihjälte? Tillsammans med sina samarbetspartners kommer Östersjöfestivalen 2023 att presentera olika perspektiv på definitionen av en hjälte. I de musikaliska berättelserna: från den tragiska längtan i Gustav Mahlers Lieder einer fahrendes Gesellen, till Igor Stravinskys Petrusjka, antihjälten som utmanar tingens ordning. Från Hector Berlioz starka övertygelse att kunna få sin älskade genom att skriva in sin antiheroiska kärleksberättelse i Symphonie fantastique, till Richard Strauss hjälte i Ein Heldenleben.

Det är otroligt fint att Östersjöfestivalen forsätter att utvecklas – en utopistisk idé som verkligen lever vidare

Esa-Pekka Salonen, dirigent och medgrundare till Östersjöfestivalen.

– Vi presenterar ett fantastiskt program till Östersjöfestivalen 2023, där Esa-Pekka Salonen leder både Sveriges Radios Symfoniorkester och de unga musikerna i Polstjärneprisets orkester. Dessutom får vi möta Göteborgssymfonikerna med sin chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och flera andra gästande ensembler på högsta internationella nivå. Radiokören ger festivalpubliken två egna konserter med sin chefsdirigent Kaspars Putniņš – och Daniel Harding avslutar festivalen med Ein Heldenleben. Det blir ren lyx både för publiken på plats och alla våra radiolyssnare, säger Staffan Becker, konserthuschef i Berwaldhallen.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/esa-pekka-salonen_foto_hiroyukiito.jpg
Dirigenten Esa-Pekka Salonen är medgrundare till Östersjöfestivalen och inleder festivalveckan, tillsammans med barytonen Peter Mattei och Sveriges Radios symfoniorkester, med musik av Gustav Mahler, Béla Bartók och Hector Berlioz.

– Baltic Sea Festival Science Lab experimenterar med nya sätt att nå fram till lyssnaren. Vår förhoppning är att deltagare och publik får nya perspektiv genom mötet mellan konstmusik och vetenskap, säger Emma Nyberg, projektledare för Östersjöfestivalen.

– Det är otroligt fint att Östersjöfestivalen forsätter att utvecklas – en utopistisk idé som verkligen lever vidare, säger Esa-Pekka Salonen, dirigent och medgrundare till Östersjöfestivalen.

Upplev festivalen på flera sätt

Östersjöfestivalen pågår den 24 augusti till 2 september i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Alla konserter sänds i Sveriges Radio P2 och ett urval visas med bild på Berwaldhallen Play.