Welmas blogg
Publicerat 23 November 2018 12:00

Kodjo om föräldrarollen, barn och ketchupmiddagar

Vad händer när man blir pappa? Och förälder? Kodjo Akolor delar med sig av sina erfarenheter i föreställningen Jag, pappa?, som nu går att köpa biljetter till på Scalateatern. Middagar med ketchup som huvudingredienser, bajsblöjor i vardagen, spontana utbrott och vabb. Allt med en konstant sömnbrist. Det är ämnen som föreställningen kretsar omkring. Vi ringde upp Kodjo för att få veta mer! 
 

Text: Anna Lekberg Foto: Mats Bäcker

Hur kom du på att du ville göra det här?

– Jag har länge velat bli skådespelare och fick frågan från Bjarni Thorsson, och kände direkt att det här var ett prefekt tillfälle att få stå på scen som skådis och inte komiker. 

Vad kommer föreställningen att handla om?

– Monologen handlar om resan från helt vanlig person till att bli pappa. Alla de upp och nedgångar som man är med om under resan. Med mycket funderingar och en del mörker. 

Vad har du för tankar om papparollen? Skiljer den sig åt från mammarollen?

– Jag tror att papparollen, precis som mammarollen, är extremt individuell. Med det sagt så finns det ju skillnader men jag tror att de varierar beroende på vad man har för relation hemma. Men mamma är alltid mamma. 

Hur var det för dig att bli förälder själv?

– Jag tyckte inte att det var så dramatiskt. Jag har haft fördelen att vara delaktig med mina brorsöner så rent praktiskt så kände jag mig trygg. Min stora utmaning var att sluta tänka att jag var barnvakt utan förälder.  

Är det bara, författaren Bjarni Thorssons ord, eller blandar du in dina egna erfarenheter?

– Vi har blandat en del men majoriteten av berättelsen är hans.   

Varför tycker du att man ska komma till Scalateatern och se föreställningen?

– Man ska komma om man har barn eller funderar på att skaffa barn. Eller om man hatar barn och helt enkelt vill ha en ursäkt för att inte skaffa barn. En föreställning för alla helt enkelt.

Föreställningen har premiär på Scalateatern den 21 mars. 

Läs mer här!