Mer läsning
Publicerat 07 Juli 2020 09:14

Konserthusets sommarutställning: Jenny Lind

​I år firar Sveriges näktergal, Jenny Lind, 200 år. Detta uppmärksammas på en rad olika sätt – bland annat genom en utställning på Konserthuset i sångerskans ära. "Utställningen ska ge en bild av sångerskan Jenny Lind, men också en hint om människan Jenny Lind." säger Karin Svensson, projektledare på Konserthuset. 


Porträtt av Jenny Lind från 1852. 

Berätta, vem var Jenny Lind egentligen?
– Hon var en ung flicka från väldigt enkla förhållanden i Stockholm, som snabbt blev höjd till skyarna för sin speciella röst. Hon kallades den svenska näktergalen och var 1800-talets mest firade och älskade sångare, en superstjärna som dyrkades av en hel värld. Hennes liv är en askungesaga om utsatthet i barndomen, mod och enastående artisteri, säger Karin Svensson och fortsätter:

– Jenny Lind tog först Europa och sedan USA med storm när hon turnerade runt med operaframträdanden och konserter. Hysterin var lik den vi sett runt stora stjärnor i vår tid. Folk stod i kö timmar i sträck, svimmade efter att ha fått en skymt av henne och man marknadsförde i stort sett allt med hennes namn. USA-turnén gav henne en enorm förmögenhet. 

Bild från Konserthusets foajé på delar av utställningen. Foto: Mats Lundqvist

 Vad kan man säga om hennes avtryck i historien?
– Att en ung fattig kvinna trots allt kunde ta befälet över sitt eget öde under en tid då det var ovanligt är förstås inspirerande och en historia som vi i vår tid kan tjusas av. Att det inte finns några inspelningar av hennes röst låter oss släppa lös vår fantasi istället. Hur kunde hon ha låtit? I vår utställning visar vi bland annat fem klänningar uppsydda efter bilder på hennes klänningar. De är med i filmen The animated story of Jenny Lind som vi visar en snutt ur med bland annat två arior med Malin Byström. 


Bild från Konserthusets foajé på delar av utställningen. Foto: Mats Lundqvist

Vad händer mer på Konserthuset i sommar? 
– Vi erbjuder visningar för små grupper – inte mer än tio personer i gruppen – och naturligtvis livekonserter med våra unga sommarmusiker och utvalda ensembler som spelar klassiskt eller jazz fem gånger per dag i våra foajéer. Publiken är begränsad, men det är fritt inträde. Välkomna från den 4 juli helt enkelt, avslutar Karin Svensson.

Konserthuset har öppet varje dag klockan 11-17. Du hittar mer info om vad som händer på Konserthuset i sommar genom att klicka här.