Mer läsning
Publicerat 18 Oktober 2018 10:44

Jenny Nyström bröt mot kvinnliga konventioner

Jenny Nyström, tomtebildens urmoder. Men hennes konstnärsskap rymde mycket mer än så. Förutom en gedigen produktion och illustration av vykort och tidningar var hon landets första barnboksillustratör och den första i Sverige som ägnade sig åt illustration på heltid och gjorde det till ett yrke. Sven-Harrys konstmuseum öppnar sin nya utställning om henne den 26 oktober och Welma pratade med Dragana Kusoffsky Maksimovic, konsthallens vd, innan.

Text: Anna Lekberg Foto: Björn Petrén, Per MyrehedVad får besökarna se på utställningen?

­– Vi kommer att visa ett stort urval av Jenny Nyströms konstnärsskap med allt från hennes omfattande produktion och illustration av vykort, tidningar, böcker samt hennes akademiska måleri.
 

Jenny Nyström har blivit associerad med tomtar. Vad har hon mer gjort för återkommande motiv? 

­– Förutom att ha gett den svenska tomten ett ansikte och skapat en särskild julestetik som lever än i dag har Jenny Nyström illustrerat barn- och vuxenböcker, tusentals bilder, akvareller och vykort till alla säsonger. Jenny Nyström har tecknat tomtar, barn och änglar, men var också i början av sin karriär en porträtt-, genre- och historiemålare.


 

Avslöja något om Jenny Nyström som du tror att vi inte vet!

­– Jenny Nyström var pionjär på så sätt att hon lämnade det akademiska måleriet till förmån för illustrationsyrket. Innan hon började med detta var det inga svenska konstnärer som ägnade sig åt illustration på heltid. Jenny Nyström blev också den första att ägna sig åt att illustrera barnböcker.
 

Varför ska man se Jenny Nyström på Sven-Harrys Konstmuseum?

­– Vi hoppas att våra besökare kommer att uppskatta de många målningar och verk som vi kommer att visa. Hon var en skicklig konstnär som influerades av den snabba utvecklingen som skedde i slutet på 1800-talet, men blev också inspirerad av mode, trender, kvinnors frigörelse, teknik och kommunikation. Under arbetet med denna utställning har en helt ny bild av Jenny Nyström vuxit fram för oss, som inte varit helt insatta i hennes liv. Från kvinnan som gav tomten ett ansikte har vi mött en stark, oberoende och familjeförsörjande kvinna, som vågade bryta mot de konventioner som fanns för kvinnliga konstnärer. Hon valde att ägna sig åt illustration på heltid och göra den till ett yrke.

Läs mer om utställningen här!