Inspiration – Iconic Works

Nationalmuseum

Senast uppdaterad 2020-02-14

Beskrivning
Vad gör ett konstverk till en klassiker? Och hur kommer det sig att vissa verk blir odödliga? Vår tids konstnärer möter sina historiska inspirationskällor i vårens stora utställning på Nationalmuseum.
 
Utställningen Inspiration – Iconic Works handlar om hur dagens konstnärer har inspirerats av den europeiska konstens klassiker, från antikens skulpturer till Leonardo da Vincis Mona Lisa och Auguste Rodins Tänkaren. Utställningen ger en bakgrund till några av dessa ikoniska verk och hur konstverken påverkar den samtida konsten.

Inspiration - Iconic Works behandlar också den konsthistoriska berättelsen som skapades parallellt, och hand i hand med, museibyggnadernas framväxt och den den begynnande utställningsverksamheten i Europa under 1800-talet.
 
I utställningen visas konstverk av bland andra Marina Abramović, Jake and Dinos Chapman, Nancy Fouts, Mark Karasick, Sara Masüger, Kiki Smith och Yinka Shonibare och Ola Kolehmainen . Ett urval ur Nationalmuseums samlingar av målningar, gipser, teckningar, grafik och konsthantverksföremål visas i dialog med de samtida konstverken. 

Inspiration - Iconic Works är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Konstmuseet Ateneum i Helsingfors.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Kungsträdgården, T-centralen, Östermalmstorg
Bussar:
Närmaste hållplatser Nationalmuseum, Kungsträdgården, Karl XII:s torg, Nybroplan.
Tider

Öppettider: 20/2–17/5 tis–ons 11–17, tor 11–21, fre 11–19, lör–sön 11–17.

Kostnad

Pris: vuxen 150 kr, studerande och pensionärer 120 kr, fri entré under 20 år.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA HEMMATIPS!