Hur bygger man fred?

Nobel Prize Museum

Senast uppdaterad 2021-02-18

Beskrivning
I ett samtal med Ellen Johnson Sirleaf, Fredspristagare och Liberias tidigare president, berättar hon om vad som formade henne som politiker och som människa, om den långa vägen till presidentskapet om hur man lär sig av sina misstag och vägrar låta rädslan styra.

Se intervjun här!

När Ellen Johnson Sirleaf blev president i Liberia 2006 tog hon över ledarskapet i ett land sargat av inbördeskrig och diktatur. Krigsherrar hade våldtagit, plundrat och använt tusentals barnsoldater. Uppgiften hon stod inför var enorm; att bygga upp landets ekonomiska system, institutioner och myndigheter – och skapa en kommission för försoning.

Johnson Sirleaf hade ett starkt stöd från Liberias kvinnor. Fredsrörelsen, som fick slut på inbördeskriget och avsatte diktatorn Charles Taylor, bestod av mödrar som inte ville se sina män och barn bli dödade – och som genom fredliga protester tvingade fram en förändring.

När Johnson Sirleaf tillsammans med ledaren för fredsrörelsen, Leymah Gbowee,  och människorättskämpen Tawakkol Karman från Jemen – fick Nobels fredspris 2011 var det för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete.
Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféJa
Karta

REDAKTIONENS FAVORITER JUST NU