Hantverksvisning: museifabriken öppnar upp

Snus- och Tändsticksmuseum

Senast uppdaterad 2019-05-20

Beskrivning
Under ett antal söndagar under vårterminen öppnar vi museifabriken på museet. Kom och se museets reproduktion av en så kallad snuslinje från tidigt 1900-tal där snuset förpackas i Svenska Tobaksmonopolets klassiska pappdosor. Linjen består av avancerad mekanik och drivs med remdrift.
Bakom snuslinjen står en maskin för tillverkning av förpackningar av papper, karduser. Denna används fortfarande vid vår karduspackning idag.

Arbetet i fabrikerna kring under 1800-talet kunde vara farligt och smutsigt. Arbetsdagarna var långa och det var inte ovanligt att barn och ungdomar arbetade för att bidra till familjens försörjning.

Under våra hantverksvisningar får du en inblick hur livet kunde te sig för arbetarna vid en snusfabrik kring det förra sekelskiftet. Du får se hur den manuella karduspackningen kunde se ut under det sena 1800-talet och höra hur den mekaniserade snuspackningen från 1900 lät.
Våra hantverksvisningar är gratis.

HITTA HIT

Buss:
Du kan antingen ta buss nr 67 Karlaplan mot Waldersmarsudde eller buss nr 69 till Djurgårdsbron.

Färja:
 Färjan mellan Räntmästartrappan, Slussen och Allmänna Gränd, Djurgården går året runt.

Under sommaren är det även möjligt att ta sig med färja från Nybroplan.

Spårvagn:
Med spårvagn: Linje 7 går från City. Museispårvagnen linje 7N går från Norrmalmstorg. 

Bil:
Om du tar egen bil, tänk då på att det är svårt att hitta parkeringsplats på Djurgården. Under vår och sommar stängs Djurgårdsbron av för privat biltrafik.
Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperNej
  • RestaurangJa
  • BarNej
  • KaféJa
Karta

WELMAS FAVORITER JUST NU!