Mer läsning
Publicerat 03 April 2019 13:43

Framtiden börjar här men formar morgondagen

Framtiden börjar här är vårens och sommarens utställning på ArkDes. 80 föremål är samlade för att visa på hur vår framtid kommer att se ut. Till exempel kan du se Domedagsvalvet, en global fröbank på Svalbard, med reservfrön på lager. Här visas elektriska muskler som ger äldre ny styrka, en automatisk vagga som vaggar och talar lugnande till bebisen så att den kan somna om. Lena Landerberg, utställningens producent, berättar mer. Hur kan design forma morgondagens värld? 

Text: Anna Lekberg Foto: Anna Lekberg & pressbilder.Utställningen är uppdelad i fyra delar. Den första handlar om jaget, den andra om samhället, den tredje om planeten och den fjärde om livet efter. En av initiativtagarna till utställningen, som producerats av V&A i London, är ArkDes egen överintendent Kieran Long. 

– Det här är en utställning som handlar mycket om teknik. Kieran Long jobbade tidigare på V&A och ville prata om hur man tänker på framtiden. Då tänker man ofta på ingenjörskonst och teknologi, med den här utställningen vill vi visa att design är någonting jätteviktigt som också påverkar framtiden och att det också måste få finnas kreativitet, säger Lena Landerberg.

Hon belyser att många av de föremål som visas i utställningen är helt vanliga människors verk, som skapats för att lösa olika vardagliga problem. Ett exempel på det är när 71-åriga Cindy drabbades av en allvarlig hjärtattack som resulterade i att hon inte längre kan använda sina armar och ben. Hon väntade på sina nya robotsproteser och uppfann under tiden olika "life hacks" för att förenkla vardagen. De här små uppfinningarna gjorde det möjligt för henne att hålla i en kniv och gaffel, spela kort, borsta tänderna och läsa tidningen. Ett annat föremål i utställningens Jag-del är en spejsig rymddräkt. Lena Landerberg visar att det som sitter på ryggen och på benen är elektriska muskler som är tänkta att användas för äldre personer och när de får på sig den så känner den av kroppens rörelser.

– Om du sitter i en stol och ska resa dig upp, vilket många ju har svårt för, så hjälper den här till och går in och stöttar där det behövs. Och det här finns på marknaden och går att skaffa sig. Det gäller allt i den här utställningen. Mycket finns redan på marknaden och mycket är i utvecklingsstadiet. Alla är verkliga saker! Det är meningen att utställningen ska väcka funderingar. Ja det här är ju jättepositivt att man till exempel kan vara ute i skogen och plocka svamp fastän kroppen inte riktigt orkar. Samtidigt kan man tänka att, vill man verkligen att min arbetsgivare ska förse mig med en sådan här och säga att du ska jobba tills du är 75?


Foto:  Powered Clothing. Seismic, design Yves Béhar 2017.

I delen om Samhället får staden utrymme och vad som kommer att hända med den och hur man ska leva i den på ett hållbart sätt. Som exempel visar Lena en modell av en gångbro i Rotterdam som binder samman olika delar i ett område. Bron går över en motorväg och den går över en fyrspårig järnväg.

– Det som är speciellt med den här är att de boende har finansierat denna genom crowdfunding. Det är inte staden eller staten, och de som bidragit har fått sina namn infrästa i brons bräder. Även detta fenomen kan väcka tankar. Det är ju fantastiskt att sådana här saker kan hända, samtidigt kan man fråga sig vad som händer i framtiden och kan det blir så att samhället och de styrande börjar förlita sig på att invånarna sköter det här själva. Ska man betala skatt eller inte? I Planeten-delen är fokus miljöfrågor. Lena visar en modell av ett projekt i Afrika som heter The green wall of Africa, där man planterar träd längst en 800 mil lång sträcka. 

– Detta är världens största designprojekt. Det är ett enormt projekt som är på gång. Man ser hur träden växer ned i marken och förhindrar ökenspridningen, berättar hon. I det här avsnittet är den stora frågan att vi ser att vi på olika sätt håller på att förstöra vår jord och att vi står inför stora utmaningar. Här försöker man visa på olika sätt som det här kan lösas på. Det finns hopp, det finns möjligheter att förändra. – Jag tycker att man ska se den här utställningen för att alla kan hitta någonting att bli fascinerade av, som de inte tänkt på förut. Jag tycker utställningen är trevlig att gå omkring i. Jag tycker det är en härlig lokal och en härlig atmosfär och spännande saker att titta på. Som en bonus får jag också många tankar och funderingar som är berikande. Det är spännande frågor som ställs, som man kan fundera på. Som jag tror att man får lust att prata om. Tanken med utställningen är också att den ska ge hopp. Det finns mycket som utvecklas som ger hopp och det går att påverka, säger Lena Landerberg. 

Läs mer om utställningen här! 
Läs om guidade visningar i utställningen!