Föreläsning med Anders Neergaard: Klassamhällets rasifiering i arbetslivet

Mångkulturellt centrum

Senast uppdaterad 2019-02-20

Beskrivning
Den svenska arbetarklassen är i dag överrepresenterad av rasifierade och kvinnor. Det gör det nödvändigt med en kamp mot olika förtryck. Men det förutsätter att vi är beredda att förstå vem som utgör arbetarklassen i dag.
Anders Neergaard presenterar rapporten ”Klassamhällets rasifiering i arbetslivet”. Fokus är på hur klass vävs samman med ojämlikhet grundat på människors födelseland och utseende. Han efterlyser en bredare förståelse för vem som utgör arbetarklassen i dag för att vi skulle kunna lyckas bekämpa klassamhällets ojämlikheter. Att förstå klasstruktur utan att förstå betydelsen av patriarkat och könsrelationer såväl som rasism och rasifierade relationer försvårar inte bara kampen mot sexism och rasism, utan även kampen mot klassamhället och dess ojämlikheter.

Om föreläsaren: Anders Neergaard är professor och föreståndare vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO). Han forskar om arbetsliv i omvandling med fokus på etnicitet/rasifiering, klass och kön, fackföreningsrörelsens betydelse samt högerpopulism och rasism.

I samarbete med ABF Botkyrka

HITTA HIT

Tunnelbana:
Ta tunnelbanan linje 13 mot Norsborg (30 min från T-centralen). Gå av vid station Fittja, därifrån är det fem minuters promenad. Följ skyltarna åt höger vid utgången.

Buss:
Detta är några av de SL-bussar som stannar i Fittja dagtid: 702 (Hallunda–Fittja), 707 (Tumba–Fruängen), 172 (Norsborg–Skarpnäck), 737 (Skärholmen–Tumba station), 748 (Södertälje–Liljeholmen). De stannar utanför tunnelbanestationen.

Bil:
Från Stockholm: Ta E4:an söder ut (1,5 mil). Sväng höger i Vårby backe, skylt ”Huddinge, Haninge, Flemingsberg”. Ta vänster från avfartsväg, följ Vårby allé till det andra trafikljuset, ta höger mot Fittja. Sväng mot Fittja centrum vid rondell, därefter första vänster, följ därefter skyltarna.

Från Södertälje: Kör E4:an, passera avfarten mot Tumba/Hallunda, passera skylten Fittja trafikplats och tag nästa avfart som är skyltad bland annat mot Huddinge (det står inte Fittja). Ta till vänster i rondellen och kör mot nästa rondell. Kör in mot Fittja och ta direkt till vänster vid skylt mot Mångkulturellt centrum/Södertörns högskola. Kör under tunnelbanebron, och sedan till vänster på Värdshusvägen.
Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • KaféJa
Karta