Folkoperan: Skapelsen

Kulturhuset Stadsteatern

Senast uppdaterad 2018-10-29

Beskrivning
Folkoperan blir ett kärlekens tempel till tonerna av Haydns storslagna körverk. I begynnelsen skapas Adam och Eva tillsammans med de normer och livsregler som fortfarande styr. På Folkoperan visar vi en alternativ skapelseberättelse där skådespelare, operasångare, kör och autentiska människor ger sin bild av kärleken. Premiär på Folkoperan 6 april 2019.

Med hjälp av Haydns odödliga körverk skapar vi ett rum för all världen omöjliga och motarbetade kärlekar. Vi återtar rätten till riten och bröllopet. Länge leve kärleken!

I Mellika Melouani Melanis sceniska koncept tar vi avstamp i musiken. Bibelns starkt normativa skapelseberättelse vävs ihop med hur kärleksrelationer kan se ut idag. Våra guider är ärkeänglarna i gestalt av skådespelare och operasångare. De möter autentiska personer som delar med sig av sina egna historier.  Drömmen om kärleken begränsas ofta av tradition, normer och religion liksom av lagar för t ex migration och åldringsvård. Vi ser också politiska strömmar som vill bestämma hur människor skall leva och älska. Hur fri är kärleken egentligen? Kan vi genom musiken skapa ett kärlekens rum för där vi till och med har plats för den mest romantiska drömmen av alla – bröllopet?

Skapelsen är Joseph Haydns körverk om jordens skapelse och historien om Adam och Eva. Librettot utgår från Miltons dikt Paradise Lost, som i sin tur är en omdiktning av Bibelns berättelser utifrån upplysningstidens ideal.

Musik: Joseph Haydn
Librettist: Gottfrid van Swieten
Musikalisk ledning/dirigent: Anders Eby
Regi: Mellika Melouni Melani
Scenografi/video: Joonas Tikkanen
Ljus: Patrik Bogårdh
Dramaturg: Mark Matthiesen
Medverkande: Skådespelare: Annika Hallin, Samuel Fröler och Ann-Sofie Rase.
Operasångare: Jesper Säll, Susanna Stern, Martin Hatlo

Autentiska kärleksrelationer, Mikaeli Kammarkör och Folkoperans orkester. 

HITTA HIT

Tunnelbana: Mariatorget
Kostnad

Pris: 145-590 kr

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta