Mer kul läsning
Publicerat 11 Februari 2019 16:11

Fira alla hjärtans dag med dejt på Vasamuseet och gift dig efteråt på Sjöhistoriska museet

Hångla i filmsalen, håll handen på guidade visningen, och ät middag på restaurangen med stans bästa utsikt. Vasamuseet är det perfekta dejtingmuseet och på alla hjärtans dag kan du slå två flugor i en smäll. Dejta OCH gifta dig. Ta med hindersprövningen i bakfickan och om dejten kändes lyckad och bröllopsklockorna ringer inombords, spring över till Sjöhistoriska museet som har drop in-bröllop! Welma blev nyfiken och pratade med Catrin Rising på Vasamuseet som berättade mer.

Text: Anna LekbergNi ska profilera er som dejtingmuseum, berätta! 

– Vasamuseet är ju det perfekta museet att dejta på: Förutom ett bärgat och bevarat krigsskepp från 1600-talet har vi både bio och restaurang, klassiska delar i en dejt. 

På vilket sätt passar just ni bra som ett dejtingmuseum? 

– Vasamuseet är lagom stort. De flesta känner nog redan till Vasamuseet, men det kanske var länge sedan de gjorde ett besök? Här kan de dejtande paren hand i hand göra en tidsresa och möta ett stycke orört 1600-tal. Själva skeppet är som en tidskapsel – där tiden stannade den 10 augusti 1628. Det öppnar upp för samtal om allt möjligt! Och skulle samtalet ändå gå lite trögt, ja då är det bara att hoppa på en guidad visning. Vasamuseets kunniga guider sköter allt prat och paret lär sig massor om 1600-talet och om skeppet Vasa och hennes på samma gång mycket korta och väldigt långa historia. 

Kommer det att finnas någon speciellt ett dejtande par kan göra hos er?

– Dejtande par får – liksom alla besökare – uppleva Vasa och inspireras av hennes historia. Själva Vasamuseet erbjuder en världsunik miljö – faktum är att själva skeppshallen är som en enorm museimonter för världens största arkeologiska skeppsfynd. Här samlar ni kulturpoäng, lär er något nytt och får något spännande att prata om. Det kan ju passa på både personer som nyligen har träffats och andra som varit tillsammans lite längre. Just på Alla hjärtans dag bjuder Vasamuseets restaurang på en dessert till alla som köper en varmrätt och kommer ihåg att uppge koden LOVEBOAT i kassan.

Sedan kan man springa över och gifta sig på Sjöhistoriska museet, har ni något samarrangemang?

– För de som verkligen hittar varandra och vill satsa på äktenskap är det bara att ta sig till Vasamuseets systermuseum Sjöhistoriska museet, där museichefen Hans-Lennart Olsson förrättar vigslar på löpande band på alla hjärtans dag den 14 februari. Glöm inte hindersprövningen! Vittnen i sjömanskostym finns på plats. 

Varför ska man dejta hos er? 

– Att se skeppet Vasa är en upplevelse i sig, att se det tillsammans med någon du tycker om är fantastiskt. Museet är lagom stort, filmsalen är hångelvänlig, att gå på guidad visning är superintressant och på Vasamuseets Restaurang fikar och äter ni gott med en svårslagen utsikt.
 
Läs mer om Vasamuseet här!
Läs mer om drop in-bröllop på Sjöhistoriska museet här!