Hjältar och Antihjältar

Östersjöfestivalen 2023 har temat Hjältar & Antihjältar, vilket inte minst märks i musiken. Festivalens projektledare Emma Nyberg berättar mer.

Från den tragiska längtan i Gustav Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen, till Igor Stravinskijs Petrusjka, antihjälten som utmanar tingens ordning. Från Hector Berlioz starka övertygelse om att kunna få sin älskade genom att skriva in sin antiheroiska kärleksberättelse i Symphonie fantastique, till Ein Heldenleben av Richard Strauss – den symfoniska musikens hjältebeskrivning nummer ett.

 – Temat Hjältar & Antihjältar tar avstamp i de historier som vi omger oss med berättelserna vi berättar och lyssnar på. Vem som räknas som hjälte och vem som blir antihjälte, beror på berättarens och på mottagarens definitioner. I årets upplaga av Östersjöfestivalen är programpunkternas huvudrollsinnehavare människor, djur och fenomen som på olika och ibland oväntade sätt utmanar vår syn på vem som borde ha huvudrollen i våra berättelser, säger Emma Nyberg, projektledare för Östersjöfestivalen.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/emma-nyberg.jpg
Emma Nyberg, projektledare för Östersjöfestivalen.

 – Konserterna, samtalen, utställningarna och prova-på-aktiviteterna knyter an till temat. Kanske en bortglömd civilisation kan ses som en antihjälte som blir en hjälte igen när den får plats i en historia? Att torsken är hotad i Östersjön gör den till en förlorare, men när man upplever hur vackert det låter när torsken leker, kanske man istället börjar betraktar den som en hjälte. Är den forskare eller den kompositör som viger sitt liv åt att fördjupa sin kunskap en hjälte eller spelar hen en världsfrånvänd biroll?

 – Jämte de alarmerande berättelserna om den faktiska klimat- och miljösituationen i världen, tar Östersjöfestivalen fasta på att vi samtidigt behöver skapa en ny sorts hjältar och nya positiva narrativ som får oss att känna hoppfullhet för att orka ställa om mot en hållbar värld.