Mer läsning
Publicerat 30 Juni 2021 13:45

Polismuseet lär dig skilja falsk från äkta

Polismuseet har ett tydligt uppdrag som är helt i enlighet med vad man bör förvänta sig av just ett Polismuseum; att arbeta brottsförebyggande. I utställningen Konsten att förfalska förenar Polismuseet sitt åliggande med en "tvättäkta" konstutställning på både ett stilfullt och roande sätt. Welma var på besök i den nya uställningen. 

Text: Redaktionen

Rummet på övervåningen i Polismuseet på Gärdet är helt svartmålat. Längs väggarna hänger upplysta tavlor av vad som för blotta ögat ser ut att vara verk av Picasso, Jenny Nyström och Anders Zorn. Det är lätt att bli lurad av målningarna som pryder det dova rummet - ser inte den där stora Zorn-tavlan väldigt äkta ut? Men icke - alla tavlorna som hänger runt om i rummet är förfalskade av både skickliga bedragare som amatörer.  Med hjälp av konstutredare Peter Lloyd som arbetar på Citypolisen i Stockholm har Polismuseet samlat ihop ett urval av målningar som cirkulerat på konstmarknaden innan de på olika sätt väckt misstankar hos polisen och beslagtagits. Är det egentligen olagligt att kopiera ett verk? Och när blir förfalskning verkligen ett brott? Här väcks frågor kring falsk konst där vi som besökare får lära oss vad som enligt lagens mening är okej och inte. 


I Konsten att förfalska visas inte bara förfalskade verk utan det berättas även om ett par kända förfalskare och deras fall genom historien.

Konsten att förfalska är inte bara underhållande utan även en lektion i hur man som konstintresserad kan se tecken på om en tavla är falsk och vad man som köpare bör tänka på när man planerar att köpa ett verk. Vad många tror är enkelt kan för den mest skärpta experten vara oerhört svårt. 

Missa inte att göra ett besök till Polismuseet i sommar och deras nya utställning. Varför inte ta en härlig promenad ut på Gärdet och svalka er i museets svala lokaler? Passa även på att göra ett besök i utställningen Avtryckaren 150 år av polisfotografi som visar några av Sveriges första "mug shots" och berättar historierna om personerna både framför och bakom kameran. 

Polismuseet har öppet tisdag-söndag hela sommaren! Läs mer om Polismuseet och deras utställningar här.