Mer läsning
Publicerat 14 Oktober 2021 10:11
Dags för Eric Ericson Award — ett världsmästerskap för unga kördirigenter. Welma

Dags för Eric Ericson Award — ett världsmästerskap för unga kördirigenter

Söndagen den 24 oktober kan du uppleva den rafflande finalen på plats i Berwaldhallen i den prestigefulla tävlingen för unga kördirigenter - Eric Ericson Awards. I finalkonserten koras en vinnande dirigent av en internationell jury. Vinnaren får en prissumma om 100 000 kronor och kontrakt med 10 professionella körer i Europa. Vägen fram till söndagen består av semifinaler där kandidaterna leder Eric Ericsons kammarkör och S:t Jacobs kammarkör. I finalen får tre finalister möta Radiokören. Mer sportigt än så här blir det inte i Welma!

Vid finalkonserten i Berwaldhallen får publiken uppleva vad som kan beskrivas som ett världsmästerskap för unga kördirigenter. Efter det inledande tävlingsmomentet med Radiokören framträder även manskören Orphei Drängar under ledning av Folke Alin och Stockholms Musikgymnasiums kammarkör med dirigent Helene Stureborg. Värd för konserten är Ella Petersson, kanalansvarig för P2:s musikutbud och Susanne Rydén, preses Kungl. Musikaliska Akademien. Sveriges Radios VD Cilla Benkö delar ut priset till den vinnande dirigenten på Berwaldhallens scen.


Eric Ericson. Foto: SVT BILD


- Det känns mycket bra att Eric Ericson Award nu genomförs som planerat, att vi har åtta kvalificerade internationella kandidater och att vi får ha stor publik vid finalen i Berwaldhallen. Eric Ericson var en av de stora dirigenterna, erkänd över hela världen, och dedikerade en del av sitt liv åt Sveriges Radio. Eric Ericson Award är ett sätt för oss att återgälda hans gärning för Radiokören och samtidigt stärka återväxten av goda kördirigenter, säger Staffan Becker, chef för Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

– Vi väntar med spänning på att möta finalisterna i denna storslagna tävling! Repertoaren visar på bredden inom svensk körmusik och det internationella startfältet är inspirerande för framtidens körliv, säger Susanne Rydén, preses för Kungl. Musikaliska Akademien.

Eric Ericson Award har en internationellt erkänd jury med professor Cecilia Rydinger, ordförande, Radiokörens chefsdirigent ­­­Kaspars Putniņš och den svenska kompositören Karin Rehnqvist, bland andra. Den vinnande dirigenten får leda 10 körer inom den europeiska radiounionen, bland andra BBC Singers, Choeur de Radio France, RIAS Kammerchor Berlin och den nederländska radiokören.

Här får du koll på årets startfält
Krista Audere, Lettland                                          
Krista Audere är en lettisk kördirigent baserad i Amsterdam. Hon är regelbundet engagerad som repetitör och dirigent hos Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor och Netherlands Radio Choir. Förutom vid musikkonservatoriet i Riga har Krista Audere studerat kördirigering i Amsterdam och Stuttgart. Som sångare har hon samarbetat med Lettiska Radions kör och Cappella Amsterdam. 

Julia Selina Blank, Tyskland
Julia Selina Blank är en tysk kördirigent baserad i Oslo. Hon är regelbundet engagerad som gästdirigent hos Sloveniens Filharmoniska Kör och Bergens Katedralkör samt gästande körmästare hos Norges Solistkör, Bayerska Radions Kör, MDR i Leipzig och Radiokören i Stockholm. Julia Selina Blank har studerat kördirigering i München, Stockholm och Oslo. 

Harry Bradford, Storbrittanien
Harry Bradford är en brittisk kördirigent baserad i London. Han är medgrundare till och leder den professionella vokalensemblen Recordare. Han har gästat till exempel Le Choeur de L´Orchestre de Paris och the Royal Academy of Music Chamber Choir. Han leder Thames Philharmonic Choir, the North Herts Guild of Singers och Stanmore Choral Society. Harry Bradford har studerat vid Royal Academy of Music I London.                                    

Jurgis Cabulis, Lettland
Jurgis Cabulis är en lettisk kördirigent baserad i Riga. Han leder kördirigentutbildningen och är dirigent för kammarkören vid Rigas Katedralskola och är assisterande dirigent för Rigas professionella kammarkör Ave Sol. Han har grundat och är konstnärlig ledare för Carnikavas blandade kör Vēja balss. Han samarbetar regelbundet med lettiska professionella körer samt National Forum of Music i Wroclaw. Jurgis Cabulis har studerat kördirigering vid Lettiska Musikaliska Akademien. 

Guillemette Daboval, Frankrike
Guillemette Daboval är en fransk kördirigent baserad i Lyon. Hon arbetar regelbundet med såväl professionella som amatörkörer och vokalensembler. 2017 startade hon vokalensemblen Ensemble Esquisses. Guillemette Duboval har studerat kördirigering vid Nationella konservatoriet för musik och dans i Lyon. Hon har också examen i musikvetenskap och musikterapi från universitetet i Montpellier. 

Pierre-Louis de Laporte, Frankirke
Pierre-Louis de Laporte är en fransk kördirigent baserad i Lyon. Han är sedan 2017 assisterande dirigent för Nationella ungdomskören och Franska radions kör. Han leder regelbundet barockensemblen Concert Spirituel. Pierre-Louis de Laporte har studerat vid Nationella konservatoriet för musik och dans i Lyon.

Daniil Lashin, Ryssland                   
Daniil Lashin är en rysk kördirigent och sångare baserad i St Petersburg. Han är dirigent för den blandade kören vid Rimskij- Korsakovkonservatoriet och körmästare för ungdomskören Lyra och medlem i flera professionella körer i St Petersburg. Daniil Lashin har studerat vid Rimskij- Korsakovkonservatoriet i St Petersburg. 

Johanna Soller, Tyskland                                      
Johanna Soller är en tysk kördirigent och kyrkomusiker baserad i München. Hon har varit gästdirigent för MDR Radio Choir Leizig, Nederlandse Bach Vereniging och Münchens Bachkör. Hon har också arbetat med till exempel Freiburgs Barockorkester, Hovkapellet i München och Zürcher Singakademie. 2019 utsågs hon till musikalisk ledare för Münchens Kammaropera. Johanna Soller har studerat kördirigering, cembalo och orgel i München. 


Fakta om Eric Ericson
Eric Ericson tjänstgjorde som Radiokörens chefsdirigent i mer än 30 år, mellan 1951 och 1982, och har gjort omätbara insatser för det svenska och internationella körlivet. Genom att uruppföra verk av sina samtida tonsättare, många skrivna direkt för honom och Radiokören, öppnade han en helt ny dimension för hur en kör kan låta, och ledas. Under alla år var han också lärare i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan där han fostrade flera generationer unga dirigenter. Även hans omfattande internationella gästspel som pedagog och gästdirigent etablerade honom som en av de stora förebilderna inom körvärlden.

Praktisk information om dagen: 
Var: Berwaldhallen
När: 24 oktober kl. 15.00
Pris: 90-240 kr. 

Klicka här för att boka en biljett!