Drömmarnas park – Barockens längtan efter prakt, lust och nöje

Skoklosters slott

Senast uppdaterad 2021-06-03

Beskrivning
Välkommen till Skoklosters slott i sommaren.  Det är fri entré att besöka slottsparken och nedervåningen på slottet.

En prunkande barockpark med alléer, vattenkonster och skulpturer fanns med i planerna när drömmen om Skoklosters slott skulle bli verklighet på 1600-talet. Parken var tänkt att spegla familjen Wrangels framgång, status och makt med sin storslagna utformning. Här skulle en lustgård med porlande vatten och tid för rekreation finnas, en fruktträdgård med äpplen, päron och körsbär liksom klättrande humle till ölets smaksättning.

Men det nordiska klimatet gjorde det svårt att tukta naturen, och eftertraktade europeiska trädgårdsmästare var tveksamma till ett yrkesliv på Skohalvön. En del av visionerna blev av, medan andra förblev en dröm – något utställningen visar genom bland annat trädgårdslitteratur och kartor från 1600-talet som plockats fram från slottets omfattande bibliotek.

HITTA HIT

Tåg och buss:
Tag pendeltåget till Bålsta (sitt långt fram i tåget för att komma närmast utgången) och byt där till UL-buss 311 mot Skokloster. Resan tar ca en timme och en kvart. 

Bil:
Tag E18 mot Oslo/Enköping, sväng av vid Bro till länsväg 269/263 och följ skyltningen mot Skokloster. Resan är sju mil och tar ca en timme. Ett annat alternativ är E4 norrut, avfart vid Märsta till länsväg 263 som går förbi Sigtuna vidare mot Skokloster och Enköping. Efter avfarten från 263 ut på Skohalvön väntar tolv km landsväg genom gammal kulturbygd kantad av runstenar och bördiga åkrar.
Koordinater: 59.70568, 17.62295
Tider

Öppettider: 5/6–31/8 mån–sön 11–16.

Kostnad

Fri entré. Guidad visning: vuxna 120 kr, barn gratis. Dramatiserad visning: vuxna 120 kr, barn 60 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • KaféJa
Karta

REDAKTIONENS FAVORITER JUST NU