Mer läsning
Publicerat 14 Januari 2021 00:00

Den digitala Livrustkammaren

Livrustkammaren är inte bara experter på Sveriges kungliga historia, de är även riktiga hajar på digitalt content, något de till och med fått pris för! – Under 2021 kommer vi att fortsätta att utveckla vårt digitala utbud, både när det gäller visningar och föredrag och dessutom fortsätter vi med allt vi gör i sociala medier, säger museichef Malin Grundberg.

När pandemin kom och Livrustkammaren var tvugna att stänga för allmänheten snabbutbildades samtliga i personalen i att utveckla och producera filmade museiupplevelser. – Vår devis var redan tidigare att vi vill vara där besökarna är, inte bara fysiskt utan också digitalt. Vi fokuserar på att sätta in den kungliga historien i ett dagsaktuellt sammanhang. På så sätt kan vi avdramatisera den ibland kanske lite högtidliga kungliga historien, och göra den relevant och intressant för fler. Gärna med humor som vapen, säger Malin Grundberg.


Malin Grundberg, museichef

För närvarande är museet stängt men hoppas på en öppning så snart det är möjligt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. – Museer står för stabilitet och långsiktighet. Livrustkammarens samlingar har klarat sig igenom många krig och kriser och är tack vare det världsunika. Att inte ha kunnat hålla öppet för allmänheten i så stor utsträckning under 2020 är naturligtvis jättetråkigt, men samtidigt så kommer museet att finnas kvar, troligen i flera hundra år till. Genom det digitala arbetet når vi ändå ut till alla dem som faktiskt är intresserade av kultur och historia, även om de inte just nu kan besöka något museum, säger Malin Grundberg.

Nedan listar Welma några särskilt intressanta och underhållande digitala tips från Slottets underjordiska kammare!

Dagens ord

Intendent Sofi Hjort från Lilla Rustkammaren, Livrustkammarens nya upplevelsemiljö för barn, presenterar Dagens ord. Lär dig något nytt på under en minut! Vem vet, kanske gör detta att du får chansen att glänsa lite extra nästa gång det spelas Trivial Pursuit eller På Spåret? Klicka på bilden för att se filmen! 

Livrustkammaren på Instagram 

Det kan väl knappast någon som missat Livrustkammarens närvaro på Instagram? Under pandemin har nämligen följarantalet på museets Instagramkonto ökat med nästan 40 000. Om du inte redan är en av dem befaller Welma: följ! Här får du följa med bakom kulisserna vid restaureringsarbeten, se och läsa intressant fakta om kungligheter som du kanske aldrig hade fått reda på annars och se hur det går till när man skuttar i en rustning... Klicka på bilden för att komma till Livrustkammarens Instagram!

Kungligt quiz för historienördar

Testa dina kungliga kunskaper i detta quiz! Varför inte passa på att utmana dina vänner och se hur många rätt ni kan skrapa ihop? Klicka på bilden för att ta del av quizzet! 

Så nära får ingen gå - förutom du! 

I flera av Livrustkammarens inlägg på sociala medier får du en rejält nära blick på några av kammarens föremål. Så nära som du förmodligen aldrig skulle komma annars. En favorit är Gustav III:s bröllopsdräkt. Klicka på bilden för att se filmen! Welma rekommenderar att klicka dig vidare och spana in resten av det digitala innehåll som finns att ta del av i Livrustkammarens sociala medier samt på deras hemsida. Ha så historiskt roligt!