Welmas blogg
Publicerat 15 November 2018 15:31

Om klasshat i Den håriga apan

En före detta panncentral i Pripps gamla bryggeri i Bromma agerar tillfälligt scen åt Teater Tribunalen. Det hårda stålet, den rufigga miljön. Miljön är perfekt för Den håriga apan, som har premiär den 16 november. Kliv ned bland arbetarna som skyfflar kol vid kolpannorna i en oceanångare medan överklassen spelar shuffleboard på promenaddäck. Welma ställde några frågor till Anne Hellandsjö, som är projektledare & scenograf. 

Text: Anna Lekberg Foto: Anne HellandsjöHej Anne, kan du berätta om Den håriga apan. Vad handlar den om?

– Huvudkaraktären Yank och hans kamrater skyfflar kol på en oceanångare. Det ändlösa slitet vid kolpannorna bryter ner deras kroppar, medan överklassen solar och spelar shuffleboard på promenaddäck. Men Yank är stolt över sitt jobb. Det är där, i helvetet, han hör hemma. Det är där han får världen att röra sig framåt. Mildred, den uttråkade dottern till en miljardär i stålbranschen, längtar efter att få göra något gott – att få känna sig nyttig. Hon bestämmer sig för att ta sig en titt på hur de fattiga proletärerna i pannrummet har det. I sin kritvita klänning letar hon sig ner längs långa lejdare och smutsiga trappor. När hon kommer in i det mörka pannrummet och får syn på Yank grips hon av fasa inför hans uppsyn och sätt, och utbrister 'Åh! ett sådant odjur!'. Förnedrad och besatt av hämndbegär kliver Yank iland i New York. Han löper amok i den enorma staden, driven av ett stumt hat. När Yank till slut förirrar sig in i stadens Zoologiska trädgård och kommer till gorillans bur, tycker han sig äntligen möta någon som förstår honom.

Varför har ni valt att sätta upp den här föreställningen?

 Den Håriga Apan är en pjäs i expressionistisk stil skriven 1922 av den amerikanske dramatikern Eugene O´Neill. En komedi om livet i forna dagar och moderna tider. Om klasshat. Även om den är skriven för länge sedan är budskapet mycket aktuell i dag.Hur kommer det att se ut på scenen?

– Tribunalens konstnärliga team har tagit över en gammal panncentral i Ulvsunda industriområde. Publiken kommer att förflyttas mellan olika platser i den gigantiska lokalen. Det kommer att bli väldigt stämningsfullt. Det måste upplevas live!

Varför spelar ni i Bromma?

– På grund av ett omfattande renovering av den egna lokalen på Hornsgatan, befinner sig Teater Tribunalen i tillfällig exil.

Varför ska en komma och se den här föreställningen?

– En skall se föreställningen av flera anledningar. För att budskapet ligger i tiden. För att den bjuder på både humor och sorg. För att produktionen är utförd av en superduktig konstnärlig team. För att den rent visuellt kommer att bli bombastisk!

Läs mer här!