Christian Houge: Residence of Impermanence

Fotografiska

Senast uppdaterad 2019-08-31

Beskrivning
De dramatiska bilderna av brinnande djur väcker starka känslor. Fast du vet att de är uppstoppade så blir upplevelsen snarast att de får liv av den sprakande elden. Till det signalen som de exklusiva tapeterna skickar ut.

"De symboliserar imperialismen och kolonialismen i en tid där människorna var besatta av att erövra både natur, nya land och varandra. Dessa engelska tapeter med vild natur togs in våra hem, tillsammans med det uppstoppade djuret för att visa människans makt över naturen. Dessa tapeter ersatte aristokraternas lyxmålningar av jakt och exotiska djur, en genre som porträtterade människans överhöghet och rätt att härska där Peter Paul Ruben var en av de mest berömda konstnärerna," berättar konstnären Christian Houge.

En trofé har länge fungerat som en stark symbol med skiftande budskap beroende på kontexten i alla kulturer världen över. När kolonialisterna började jaga och döda djur i länderna de ansåg vara ”sina kolonier” ville de förstås visa upp dessa lejon, giraffer, bufflar, tigrar, leoparder, vargar, elefanter med flera idag utrotningshotade arter, och en hel industri av konservering växte upp. 

HITTA HIT

Tunnelbana:
Slussen
Kostnad

Entré: vuxen 165 kr, pensionär 135 kr, student 135 kr, barn gratis.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA KULTURMÅSTEN