Café Terezín

Konserthuset Stockholm

Senast uppdaterad 2019-09-02

Beskrivning
De judiska systrarna Steffi och Nelli skickas till Sverige för att undgå nazisternas förföljelse i hemstaden Wien. De blir inhysta hos fosterfamiljer på en ö i Göteborgs skärgård. Gestaltensemblens sceniska konsert Café Terezin är berättelsen om Steffi och Nelli, inramad av musik komponerad i koncentrationslägret Theresienstadt.

Theresienstadt, eller Terezin som det heter på tjeckiska, låg några mil utanför Prag i nuvarande Tjeckien. Många av fångarna i lägret var konstnärer, tonsättare och författare. I väntan på deportering till förintelseläger som Auschwitz ägnade de sig åt skapande och dagligen gavs jazzkonserter, teaterföreställningar och föreläsningar. Terezin användes av nazisterna som propaganda och visades upp för omvärlden som ”mönsterläger”. 

Alfred Kantor kom 1941 som 18-åring till Terezin och fördes till Auschwitz 1943. I sista stund undkom han gaskammaren och det är genom hans vittnesmål vi får uppleva livet i lägret. Steffi och Nelli är romanfigurer hämtade från Annika Thors uppmärksammade böcker. 

Konserten presenteras i anslutning till ett seminarium med överlevarna Dina och Jovan Rajs, samt en utställning om Förintelsen i Grünewaldsalens foajé.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Hötorget, uppgång Konserthuset. 

Buss:
Buss 1 och 57 stannar på hållplats Hötorget.

Bil:
Närmaste parkeringsgarage är Hötorgsgaraget och Konserthusgaraget.
Kostnad

Biljetter 100 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA FAVORITER!