Mer kul läsning
Publicerat 03 September 2018 11:00

Bourbon like Sue Ellen

Det är början av åttiotalet, jag är sex-sju år. Veckans höjdpunkt är att sjunka ner i den brun-vit-mönstrade fåtöljen tillsammans med mamma. Hon har stora rullar i håret och den obligatoriska ciggen i vänsterhanden. Vi kollade på Dallas och min absoluta favoritkaraktär var den glamourösa Sue Ellen Ewing, en figur som kom att påverka hela min karriär. Det enda jag minns av Linda Grays legendariska karaktär är att hon drack bourbon. Med sitt perfekt fönade hår och långa röda naglar. Givetvis i lyxigt kristallglas som fylldes ur en karaff. I dag när jag gör min hemläxa så inser jag att Sue Ellen verkar ha druckit det mesta hon kom över i alkoholväg, men det är inte alls så jag minns det. För mig var hon ultrafeminin, stark och samtidigt sårbar, en hondjävul i lyxförpackning. Inte ett sofistikerat fyllo, något jag förstod först i vuxen ålder. Hursomhelst är bourbon i välgjord form, en mångsidig, spännande dryck som gör sig lika bra ren som i stringenta cocktails. Och jag sippar den med välbehag för att hylla min inre Sue Ellen. Hondjävulen alltså.

Text: Anna Henning MobergVAD ÄR BOURBON DÅ?

Bourbon är en amerikansk whiskey där minst 51 procent av råvaran utgörs av majs. Därför upplevs den som sötare än annan whiskey som gjorts på andra spannmål som korn, vete eller råg. De ekfat som bourbon oftast lagrats på är väldigt hårt rostade invändigt. Så pass att det naturliga socker som finns i ekträet har karamelliserats och gett spriten en knäckig karaktär. Om du någon gång bakat bullar med väldigt mycket smör, så mycket att de fastnat i bakplåtspappret och fått en hård, brun knäck-kant som består av sockret, smöret och kryddorna i bulldegen. Åt det hållet smakar en bra bourbon.

Enligt amerikansk lag så måste bourbon som sagt bestå till minst hälften av majs, som sedan blandas med vanliga sädesslag. Allting torkas och mals till ett grovt mjöl. Det rörs sedan ihop med varmt vatten till en tunn smet där stärkelsen omvandlas till socker. Blandningen kallas för mäsk (eller mash på engelska). För att spriten ska smaka likadant från gång till gång så tillförs ofta en del mäsk från en tidigare omgång, lite som en surdeg, innan tillsättningen av jäst som omvandlar sockret till alkohol. Resultatet blir en öl-liknande vätska som har cirka 10 procents alkohol.

Nästa steg är att pumpa över blandningen i en panna där den förångas och separerar alkoholen från resten av innehållet. Det här kallas destillering. För att få en så ren sprit som möjligt, gör man det här en gång till och slutresultatet blir då en klar vätska som har en väldigt hög alkoholhalt. Spriten späs sedan med vatten och tappas på ekfaten. Här får den sedan vila och ”gifta sig” med eken under några år. Det är nämligen den som ger bourbon all färg och det mesta av dess karaktär. Amerikansk vitek, vilket är den som används till faten, innehåller vanillin vilket förklarar varför många tycker att bourbon doftar vanilj.

När mästerblandaren, som ansvarar för all sprit i lagringshusen, anser att bourbonen är klar, så tappas den på flaska. Om den lagrats i minst två år så får den kallas för Straight Bourbon. Om lagringstiden är under fyra år så måste tiden anges på flaskan. En annan viktig lagringsregel är att om innehållet är blandat från olika fat, så är det lagringstiden för den yngsta spriten som ska anges på flaskan. För ibland vill man blanda bourbon från olika fat för att få till precis rätt karaktär eller filtrera den för en elegantare sprit. Oftast späs den ut för att inte vara allt för eldig. Dock måste en bourbon innehålla minst 40 procent alkohol.


 
HUR DRICKER MAN DEN?
Oftast lär man känna bourbon genom cocktails eftersom den bärnstensfärgade spriten är många duktiga bartenders favoritingrediens. Några av världens mest kända drinkar bygger på bourbon, som bittra Old Fashioned, friska Mint Julep, sensuella Manhattan och flirtiga American Dream.
 
När man lärt känna och lärt sig att uppskatta den bombastiska och kryddiga spriten kan man gå över till att smutta på den ren eller med is. Isen ska dock helst vara i större bit (silikonformar för större bitar finns i de flesta köksbutiker) så att den smälter långsamt och kyler spriten utan att göra den vattnig.

Normalt så bör all kvalitetsdryck avnjutas i ett glas med avsmalnad öppning (tulpanform) för att koncentrera aromerna. Men bourbon är faktiskt undantaget. Dels för att spriten i sig är så pass koncentrerad att den inte behöver hjälp på traven av glaset. Alltså väljer vi oftast ett lågt, brett tumblerglas. Sedan så var det ju det där med Sue Ellen också … kristallglas är helt enkelt grejen.

VAD DRICKER MAN DEN TILL?
Bourbon doftar karamell, men smakar inte sött, utan fylligt, kryddigt och eldigt. Det kräver sina tillbehör, vilka bör ha mycket smak. Rökta mandlar, friterad fläsksvål, rostad majs eller rotfruktschips är supergott till bourbon. En del tycker också att det är väldigt gott med mörk choklad och lakrits till.

WELMAS KNOW-HOW

Bra grejer att veta om bourbon – om du träffar en whiskeysnobb i baren:

BOURBON HAR ALLTID NATURLIG FÄRG
I många områden där man tillverkar whiskey är det tillåtet att tillsätta färgämne till spriten (inte minst i Skottland). Det är det dock förbjudet att göra med bourbon. Det betyder att bourbonens färg alltid kommer från ekfaten.
 
ALL BOURBON ÄR WHISKY MEN INTE ALL WHISKY ÄR BOURBON!
En bourbon är en whiskey, men det är bara amerikansk whiskey som gjorts på minst 51 procent majs och lagrats minst två år på nya ekfat som får kallas för bourbon.
 
OK, BOURBON ÄR EN WHISKEY, MED VAD ÄR EN WHISKY?
Det är bara ursprunget som skiljer whiskey från whisky. Skottland, Kanada och Japan stavar whisky, medan Irland och USA i stället stavar whiskey. Båda namnen betyder sprit gjord på någon form av spannmål – malt, korn, vete, majs, ris eller dylikt.
 
BARA FRÅN KENTUCKY?
Kentucky i östra USA är känt för två saker: friterad kyckling och bourbon. Över 95 procent av all bourbon kommer nämligen härifrån. Men en bourbon måste inte komma från Kentucky, utan kan vara tillverkad i vilken som helst av USA:s delstater.