Balett: Giselle

Kungliga Operan – Stora scenen

Senast uppdaterad 2019-09-01

Beskrivning
Nypremiär 6 september 2019.

Bondflickan Giselle förälskar sig i Albrecht. Men Albrecht är inte den bonde han utgett sig för att vara, han är greve och redan förlovad till adliga Bathilde. Giselle dör av brustet hjärta och förvandlas till en vilie – ett öde som drabbar flickor som blivit bedragna före bröllopet. Om natten samlas vilierna med sin drottning vid en skogssjö där de dansar tillsammans. Den ångerfyllde Albrecht kommer för att sörja sin älskade och dras in i viliernas förtrollande dans. Men en sista dans med Giselle har ett högt pris…

Baletten om Giselle och hennes olyckliga kärlek utgår från en text av Théophile Gautier och är inspirerad av dikterna De l'Allemagne av Heinrich Heine och Fantômes av Victor Hugo. Baletten hade urpremiär 1841 i Paris.

Giselle är ett mästerverk inom klassisk balett och med uppsättningen kom en tåspetsteknik som i dag utgör en hörnsten i romantisk stil. Ballerinan Natalia Makarova har gjort koreografin till Kungliga Balettens uppsättning.

FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGDCa 2 timmar 15 minuter inkl. paus.

HITTA HIT

Kollektivtrafik
Följande bussar stannar intill operahuset eller på bekvämt gångavstånd
53, 62, 65 Hållplats Gustav Adolfs torg
2, 55, 57, 76 Hållplats Karl XII:s torg
Tunnelbanelinjerna 10 och 11 går till T-station Kungsträdgården med uppgång Gustav Adolfs torg/Operan. Dessa båda tunnelbanelinjer har anslutning till samtliga övriga tunnelbanelinjer vid T-Centralen, endast en hållplats från station Kungsträdgården. Nedgångar till station Kungsträdgården finns i hörnet Regeringsgatan/Jakobsgatan och vid Arsenalsgatan nära Blasieholmstorg och båda håller öppet till kl. 24.00 samtliga speldagar.
För avgångstider se www.sl.se 

Parkering
I det nära operahuset belägna Galleriagaraget, som tillhör Stockholm Parkering, kostar kvällsparkering kl. 18.00 - 01.00 endast 50 kr. Galleriangaragets nedfartsadresser är Regeringsgatan 17 och 20, Klara Östra Kyrkogata 4 och Herkulesgatan 10-16.
Kostnad

Pris: 55–1 290 kr.

Info
Karta

VECKANS UTVALDA KULTURMÅSTEN