Mer läsning
Publicerat 09 Februari 2021 13:41

Utställningar som pågår just nu!

För tillfället kanske det känns som att precis allt är stängt och igenbommat - men riktigt så är det inte! Några av stadens museer och konsthallar håller faktiskt öppet, och det med fullt säkerhetstänk och ett begränsat antal besökare. För dig med konstabstinens och som är fullt frisk finns spännande konstupplevelser att upptäcka. Här listar vi vilka utställningar som håller öppet och som är väl värda ett besök! 

BONNIERS KONSTHALL

Först ut är Bonniers konsthall med utställningen och retrospektivet Ann Böttcher: Verk 2000-2020. Ann Böttcher, som bland annat hyllats för sina skrupulösa blyertsteckningar, har under åren även intresserat sig för textil och framförallt skandinavisk vävteknik. En utställning om ideologi, kontroll och identitet, i form av porträtt av andra men också sig själv. Utställningen pågår till 28 mars. Läs mer om utställningen här. 

SPRITMUSEUM

På Spritmuseum pågår just nu två spännande utställningar väl värda en visit. Utställningen The party is over tar oss tillbaka till 80- och 90-talen i New York. En era präglad av AIDS-epidemin följd av HBTQI+ rörelsens motreaktion. Gästcurator, fotografen Elisabeth Ohlson, har valt verk ur Absolut Art Collection, en gränslös, bred och motsägelsefull konstsamling med bland annat installationer, filmer, målningar, bonader och kitsch. Elisabeth Olsson ger oss sin personliga ingång till 1980-talet, en tid då hon formades till den konstnär och den HBTQI-aktivist hon är idag. Utställningen pågår t.o.m. 18 april. Läs mer om The party is over här. 

I november öppnade utställningen VIN där du som besökare möter vinlandet Sverige. Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde för 20 år sedan. Här får du en inblick i hur vi som vinnation ser ut idag tillsammans med nostalgiska tillbakablickar och en unik vinsamling. Pågår fram till 31 oktober. Läs mer om VIN här.

ÅBERGS MUSEUM

Gör en utflykt till Åbergs museum i Bålsta och utställningen Per Åhlin – ett animerat konstnärsskap. Se en av våra mest älskade tecknare som står bakom familjefavoriter som Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Dunderklumpen. Per Åhlin, som även var hustecknare hos Hasse & Tage i alla år, är flerfaldigt prisbelönt och är en av världens främsta kreatörer inom sitt område. Utställningen pågår t.o.m 23 mars. Läs mer om utställningen här!

 

WALDEMARSUDDE

Missa inte att göra ett tryggt besök till Waldemarsudde och de två utställningarna Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen och Öar av Karl Dunér. Upplev John Bauers magiska väsen och världar i en trollbindande utställning. Magisk, besjälad natur med djupa, mystiska skogar och naturväsen lyfts fram där måleri, grafik och skulptur från sekelskiftet 1900 interagerar med samtida konstnärer. Pågår t.o.m. 23 maj. Läs mer om Trollbunden här! 

Upplev något helt nytt på Waldemarsudde. Den unika utställningen Öar av konstnären och regissören Karl Dunér innefattar mekaniska dockor, skulpturala objekt och audiovisuella verk och film. En meditativ och scenisk upplevelse olikt något du sett förut! Pågår t.o.m. 28 mars. Läs mer om Öar här.

FOTOGRAFISKA

Fotografiska håller öppet med ett maxantal på 8 besökare åt gången! Just nu pågår ett flertal spännande och vackra fotoutställningar, däribland Miles Aldridge: Virgin Mary. Supermarkets. Popcorn. Photographs 1999 to 2020. Här upplever du som besökare starka färger, popkonst och fotografier som direkt tagna ur en film. Bilder som utmärks av sina snarast vibrerande färger i smart stylade scener med en psykologiskt oroande underton som ifrågasätter rådande ordning. För dig som helst undviker att göra ett besök finns utställningen även att besöka i 3D på Fotografiskas hemsida!  Utställningen pågår t.o.m. 7 mars. 

19 februari öppnar Fotografiska den nya fotoutställningen Meeting Sophie, en prisad bildserie av fotografen Snezhana von Büdingen. Här möter vi den 18-åriga antikhandlardottern Sophie som navigerar i allt som hör tonårslivet till, den första kärleken, hjärtesorgen och vägen mot vuxenlivet. Se en bildskön utställning om det vackra i att vara annorlunda. Pågår t.o.m. 19 september. Läs mer här. 


Foto: Miles Aldridge                                                          Foto: Snezhana von Büdingen

GUSTAVSBERGS KONSTHALL

I utställningen Earth, wind, fire, water på Gustavsbergs konsthall använder tolv nordiska konstnärer sin konstnärliga praktik och materialkunskap för att belysa och uppmärksamma de stora miljöfrågorna vi står inför. Material och beståndsdelar förändras, torkar ut, ruttnar och förfaller under utställningens gång. Pågår t.o.m. 9 maj.  Läs mer om utställningen här! 

SVEN-HARRYS KONSTMUSEUM

På Sven-Harrys konstmuseum pågår just nu Bakom hörnet vindens jojk. Utställningen skildrar ett geografiskt och kulturellt landskap, Sápmi. Ett tiotal samiska konstnärer, däribland Britta Marakatt-Labba och Katarina Pirak Sikku, porträtterar genom svåra, sköna och humoristiska verk flera lager av det avlägsna men även så nära Sápmi. Utställningen pågår t.o.m. 22 augusti. Läs mer om utställningen här! 

Med start den 24 februari visas även Modet lever vidare – en hyllningsutställning till Sara Danius och modet, i ordets dubbla bemärkelse. En stor samling av hennes privata designerplagg och skor ställs ut – inte minst de ikoniska knytblusar som blev hennes signum. Ett flertal plagg och skor auktioneras också ut på Tradera, där intäkterna oavkortat går till Sara Danius Minnesfond. Utställningen pågår t.o.m. 18 april. Läs mer om utställningen här!

VÄSBY KONSTHALL 

I konsthallen i Upplands Väsby möts mjukt och hårt i utställningen Sten & Väv. Här syns konstnären Lore Nynnels hårda verk, främst i sten, som frusna rörelser och Agneta B. Linds vävda bilder i ett fint samspel. Konstnärernas kontrasterande verk möts i en samverkade utställning där besökaren får ta del av och reflektera kring vad som sker i mötet mellan de olika hantverken. Pågår t.o.m. 7 mars. Läs mer här & här

TEKNISKA MUSEET

Tekniska Museet har öppnat omsorgsfullt och bjuder in till nya spännande uställningar. Däribland nyheten Antropocen. Här tas vi med till platser vi sällan ser, där det bryts, sprängs, läggs betong och skövlas. Från Uralbergen till soptipparna i Kenya. En utställning om människans påverkan på miljön. Passa även på att besöka storsatsningen Moving to Mars, en kritikerrosad rymdutställning som landat på Tekniska. Det är det första internationella stoppet på en världsturné för utställningen från the Design Museum i London. En upplevelse som tar dig till Mars med alla sinnen, där du inte bara kan känna lukten, ljuset, och sanden under dina fötter utan även kliva in i en fullskalig boendemiljö. Utställningarna pågår året ut. Läs mer här. 

DANSMUSEET

Till Dansmuseet kan du göra ett besök med förbokad biljett. Just nu visas "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" Ballets Suédois 1920–1925. En jubileumsutställning som öppnade på hundraårsdagen av Svenska Balettens premiär i Paris. Se en hyllningsutställning till det skandalomsusade kompaniet Ballets Suedois som drevs av kärlek till konsten, dansen och varandra. Alltid i rörelse, alltid på språng mot morgondagen. Pågår t.o.m. 15 maj. Läs mer här. 
Listan över pågående utställningar uppdateras löpande, så håll utkik!