Mer läsning
Publicerat 09 Februari 2021 13:41

Utställningar som pågår just nu!

För tillfället kanske det känns som att precis allt är stängt och igenbommat - men riktigt så är det inte! Några av stadens museer och konsthallar håller faktiskt öppet, och det med fullt säkerhetstänk och ett begränsat antal besökare. För dig med konstabstinens och som är fullt frisk finns spännande konstupplevelser att upptäcka. Här listar vi vilka utställningar som håller öppet och som är väl värda ett besök! 

ÖSTASIATISKA MUSEET

För första gången i Europa visas en världsunik samling av japanska boro-föremål.
Boro kommer från Japan och betyder ungefär ”trastextilier” och syftar på kläder som skapats genom lappande och lagande. Boro hade länge ett lågt anseende i Japan och betraktades som en skamlig påminnelse om ett fattigt förflutet. Ett århundrade senare har allt förändrats.

Som första museum i Europa visar Östasiatiska museet en världsunik samling av boro-föremål inlånade från Amuse Museum i Tokyo. Samlingen har tidigare visats i New York, Peking och Sydney och ställs nu ut i Stockholm på Östasiatiska museet.  Välkommen till en utställning om hur lappa-och-laga blev Japans största modetrend. Pågår fram till 9 januari, 2022. Läs mer här. 

MODERNA MUSEET OCH ARKDES

Modernas Museets uppskattade utställning Giacometti – Ansikte mot ansikte är tillbaka efter nyöppningen. Här möter du skulptur och måleri och följer utvecklingen i Giacomettis konst, från postkubism och surrealism till efterkrigstidens realism.  Giacometti – Ansikte mot ansikte är den första större retrospektiven över Alberto Giacomettis verk i Sverige på mer än tjugo år. Utställningen har utformats i nära samarbete med Fondation Giacomett. Pågår fram till 30 maj. Läs mer här. 

I samma byggnad ligger även Arkdes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design som även de har öppnat igen. Här kan ni bland annat se uthällningen Arkitektur i Sverige. Besöket avslutas med fördel på Café Bloms ljuvliga uteservering. Läs mer här.

NATIONALMUSEUM

Den 6 april öppnar Nationalmuseums stora utställning Zorn - en svensk superstjärna. En heltäckande utställning om en av Sveriges mest kända konstnärer. Från enkel bondpojke till den klarast lysande stjärnan på konstnärshimlen. Möt entreprenören, porträttmålaren, skulptören, världsmedborgaren och hembygdsskildraren Anders Zorn. 

Vårens utställning tar dig med genom Zorns långa och mångsidiga karriär. Du får se omtyckta klassiker och inlånade verk från privata samlingar som du aldrig annars kan se. Förundras över hur briljant Zorn fångade ljuset, ett vågskvalp eller ett ögonblick i flykten. Fascineras av hans oöverträffade framgångar både i Sverige och internationellt. Pågår fram till 29 augusti. Läs mer här. 

BONNIERS KONSTHALL

Bonniers konsthall visar i vår den retrospektiva utställningen Ann Böttcher: Verk 2000-2020. Ann Böttcher, som bland annat hyllats för sina skrupulösa blyertsteckningar, har under åren även intresserat sig för textil och framförallt skandinavisk vävteknik. En utställning om ideologi, kontroll och identitet, i form av porträtt av andra men också sig själv. Samtidigt visas verket Untitled (Entitled) av Jacqueline Hoàng Nguyễn, som undersöker kopplingen mellan våra namn och olika samhällshierarkier. Båda utställningarna är förlängda till 23 maj. Läs mer om utställningarna här. Läs mer om utställningarna här.

SPRITMUSEUM

På Spritmuseum pågår just nu utställningen VIN där du som besökare möter vinlandet Sverige. Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde för 20 år sedan. Här får du en inblick i hur vi som vinnation ser ut idag tillsammans med nostalgiska tillbakablickar och en unik vinsamling. Pågår fram till 31 oktober. Läs mer om VIN här.

ÅBERGS MUSEUM

Gör en utflykt till Åbergs museum i Bålsta och den nya uställningen Olof Landström –  originalillustrationer. I utställningen visas Olof Landströms barnboksillustrationer från 90-talet och framåt tillsammans med skisser från klassiker som Kalles Klätterträd och Magister Flykt. En utställning som passar alla som läst för sina barn eller själva varit barn under 1970-talet och framåt. Utställningen pågår t.o.m. 26 september. Läs mer här. 

 

WALDEMARSUDDE

Missa inte att göra ett tryggt besök till Waldemarsudde och utställningen Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen. Upplev John Bauers magiska väsen och världar i en trollbindande utställning. Magisk, besjälad natur med djupa, mystiska skogar och naturväsen lyfts fram där måleri, grafik och skulptur från sekelskiftet 1900 interagerar med samtida konstnärer. Pågår t.o.m. 23 maj. Läs mer om Trollbunden här! 

Den 24 april öppnade utställningen Future Nordic Fashion. Här visas ett urval visionära kreationer, som har skapats av några av de främsta nyexaminerade modedesigners inom ramen för den nordiska designtävlingen Designers´ Nest. Teman som lyfts fram i utställningen är dagsaktuella frågeställningar om identitet, hållbarhet och gränser mellan mode och konst. Pågår t.o.m. 3 oktober. Läs mer här. 

FOTOGRAFISKA

Fotografiska håller öppet med ett maxantal på 8 besökare åt gången! Just nu pågår ett flertal fina utställningar. Bland annat fotoutställningen Meeting Sophie, en prisad bildserie av fotografen Snezhana von Büdingen. Här möter vi den 18-åriga antikhandlardottern Sophie som navigerar i allt som hör tonårslivet till, den första kärleken, hjärtesorgen och vägen mot vuxenlivet. Se en bildskön utställning om det vackra i att vara annorlunda. Pågår t.o.m. 19 september. Läs mer här. 

Missa inte heller att se At the still point av Sarah Moon som öppnade 12 mars. Kurerad av den legendariska fotografen Sarah Moon själv har utställningen formen av en installation med ett urval av de bilder, filmer och böcker som hon har producerat under sin karriär som nu spänner över hela fyra decennier. Pågår till 30 maj. Läs mer här.

ETNOGRAFISKA MUSEET

Etnografiska hann bara ha utställningen Human Nature öppen en väldigt kort tid i höstat innan pandemin stängde ner museet. Men nu är den tillbaka i samband med att Etnografiska museet öppnar igen 7 april. Human Nature handlar om konsumtionens påverkan på vår jord med frågor om omställningar och möjligheter för en mer hållbar värld. I den här utställningen bjuds du in att följa några av trådarna i vår hoptrasslade värld. Allt hänger ihop. Hur vi lever våra liv är förbundet med hur jorden mår. Här ställs frågor och besökaren görs medveten om att alla kan bidra till en förändring. Pågår fram till 6 november, 2022. Läs mer här.

GUSTAVSBERGS KONSTHALL

I utställningen Earth, wind, fire, water på Gustavsbergs konsthall använder tolv nordiska konstnärer sin konstnärliga praktik och materialkunskap för att belysa och uppmärksamma de stora miljöfrågorna vi står inför. Material och beståndsdelar förändras, torkar ut, ruttnar och förfaller under utställningens gång. Pågår t.o.m. 9 maj.  Läs mer om utställningen här! 

GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM

Vi får en ny chans att se utställningen med en av Sveriges mest kända keramiker - Lisa Larson, hennes folkkära figuriner och hennes rika produktion från de 26 åren vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Utställningen Lisa Larson och Gustavsberg öppnar för besökare igen den 9 april. Utställningen Lisa Larson och Gustavsberg lägger fokus på tiden då konstnären Lisa Larson var verksam vid Gustavsbergs porslinsfabrik,1954–1980. Det blev 26 år med stora försäljningsframgångar, viktiga för fabrikens fortlevnad. Lisa Larsons adventsbarn och katter pryder många hem. Pågår fram till 12 september. Läs mer här.

SVEN-HARRYS KONSTMUSEUM

På Sven-Harrys konstmuseum pågår just nu Bakom hörnet vindens jojk. Utställningen skildrar ett geografiskt och kulturellt landskap, Sápmi. Ett tiotal samiska konstnärer, däribland Britta Marakatt-Labba och Katarina Pirak Sikku, porträtterar genom svåra, sköna och humoristiska verk flera lager av det avlägsna men även så nära Sápmi. Utställningen pågår t.o.m. 22 augusti. Läs mer om utställningen här! 

VÄSBY KONSTHALL 

Två nya utställningar öppnar i Väsby konsthall den 17 april; Tidens ström har inga stränder, av Ohton G.H. och Projekt Samtid av Linea Matei. Othon G.H. finner inspirationen i skärningspunkten mellan det uråldriga och det samtida, där mystiken och den allmänmänskliga karaktären skymtar. I Linea Mateis utställning visas installationen Att mötas är att växa, om två världar som flätas samman genom människors relationer – om arv, klass och kultur. Vi får även se verk av Matei i olika konstformer såsom textil, skulptur, väv, målning och ljud. Båda utställningarna pågår t.o.m. 9 maj. Läs mer här och här

TEKNISKA MUSEET

Tekniska Museet har öppnat omsorgsfullt och bjuder in till nya spännande uställningar. Däribland nyheten Antropocen. Här tas vi med till platser vi sällan ser, där det bryts, sprängs, läggs betong och skövlas. Från Uralbergen till soptipparna i Kenya. En utställning om människans påverkan på miljön. Passa även på att besöka storsatsningen Moving to Mars, en kritikerrosad rymdutställning som landat på Tekniska. Det är det första internationella stoppet på en världsturné för utställningen från the Design Museum i London. En upplevelse som tar dig till Mars med alla sinnen, där du inte bara kan känna lukten, ljuset, och sanden under dina fötter utan även kliva in i en fullskalig boendemiljö. Utställningarna pågår året ut. Läs mer här. 

DANSMUSEET

Till Dansmuseet kan du göra ett besök med förbokad biljett. Just nu visas "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" Ballets Suédois 1920–1925. En jubileumsutställning som öppnade på hundraårsdagen av Svenska Balettens premiär i Paris. Se en hyllningsutställning till det skandalomsusade kompaniet Ballets Suedois som drevs av kärlek till konsten, dansen och varandra. Alltid i rörelse, alltid på språng mot morgondagen. Pågår t.o.m. 15 maj. Läs mer här. 

POSTMUSEUM

Postmuseum har under pandemin funderat kring vikten av kommunikation under perioder av isolering. Detta har resulterat i utställningen Saknar dig! När vi inte kan ses fysiskt så går det fortfarande att skicka saker till varandra. Ett handskrivet brev, hembakade kakor, nerpackade dofter och smaker från en plats vi längtar till. I Saknar dig! kan besökarna ta del av minnen av brev och paket ur museets samlingar och i ett av utställningsrummen skapa egna hälsningar. Formgivare för utställningen är Annika Thore. Välkommen till en utställning fylld av lust och inspiration på temat att skicka brev och paket. Pågår fram till 28 augusti. Läs mer här. 

ACCELERATOR

Den 10 mars öppnar utställningen Experimentalfältet på Accelerator – en konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Experimentalfältet var ursprungligen den verksamhet som etablerades 1816 i syfte att utveckla Sveriges jordbruk, just på platsen där Accelerator och Stockholms universitet ligger i dag. Utställningen tar avstamp i historien och vill på så sätt belysa och skapa samtal med utgångspunkt från experimenterandet som idag sker inom såväl samtidskonsten som vetenskapen. Åtta samtida konstnärer ställer ut sina verk som alla berör vår tids stora utmaningar. Missa inte heller nyöppnade Accelerator Café, som drivs av teamet bakom Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Utställningen Experimentalfältet pågår till den 19 september. Läs mer om utställningen här.


FÄRGFABRIKEN

Just nu pågår två nya utställningar på Färgfabriken i Liljeholmen. Beckers konstnärsstipendiat Youngjae Lih öppnar upp för ett möte mellan teknik och innehåll som alstrar filosofiska frågeställningar om perception och förståelse. I denna stipendiatutställning visas flera discipliner, bl.a. film, foto och skulptur. Samtidigt pågår utställningen Jävla kritiker. Här sammanförs sex skandinaviska arkitekturkritiker med sex arkitektkontor i en diskussion om kritik och arkitektur. En hyllning till kritiken och ett initiativ till att på nytt vitalisera arkitekturkritiken. Youngjae Lih pågår t.o.m 30 maj och Jävla kritiker till 16 maj. Läs mer här & härListan över pågående utställningar uppdateras löpande, så håll utkik!