Mer läsning
Publicerat 09 Februari 2021 13:41

Utställningar som pågår just nu!

För tillfället kanske det känns som att precis allt är stängt och igenbommat - men riktigt så är det inte! Allt fler av stadens museer och konsthallar öppnar upp, och det med fullt säkerhetstänk och ett begränsat antal besökare. För dig med konstabstinens och som är fullt frisk finns spännande konstupplevelser att upptäcka. Här listar vi vilka utställningar som håller öppet och som är väl värda ett besök! 

ACCELERATOR

Den 10 mars öppnade utställningen Experimentalfältet på Accelerator – en konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Experimentalfältet var ursprungligen den verksamhet som etablerades 1816 i syfte att utveckla Sveriges jordbruk, just på platsen där Accelerator och Stockholms universitet ligger i dag. Utställningen tar avstamp i historien och vill på så sätt belysa och skapa samtal med utgångspunkt från experimenterandet som idag sker inom såväl samtidskonsten som vetenskapen. Åtta samtida konstnärer ställer ut sina verk som alla berör vår tids stora utmaningar. Missa inte heller nyöppnade Accelerator Café, som drivs av teamet bakom Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Utställningen Experimentalfältet pågår till den 19 september. Läs mer om utställningen här.

ARTIPELAG

Nu har sommarsäsongens nya stora utställning Retroactive av konstnären Rolf Hansson öppnat på Artipelag. Rolf Hanson är en av det svenska konstlivets mest betydande konstnärer i sin generation och utställningen på Artipelag är hans mest omfattande hittills. Ett i högsta grad pågående konstnärsskap som spänner över fyra decennier. Pågår t.o.m. 28 november. Läs mer här. 

CARL ELDHS ATELJÉMUSEUM

Säsongens utställare på Carl Eldhs Ateljémuseum är konstnären och skulptören Klara Kristalova. Kristalovas verk är utställda och samspelar tillsammans med museets samlingar av skulpturer och konst. Kontraster blir till släktskap och ateljén laddas med energi full av humor och fantasi. Två konstnärskap möts och än en gång sätts Eldhs skulpturer i ett nytt ljus. Utställningen Sången om allt visar både nya och gamla verk av Kristalova i olika material, bl.a. glaserat stengods och porslin, akvarell samt textil. Pågår t.o.m. 26 september. Läs mer här

KUNGLIGA SLOTTET

Hundra år har passerat sedan vår nuvarande kungs farmor hastigt gick bort. Vem var hon, denna för sin tid så moderna men för många okända medlem av kungafamiljen? I utställningen Daisy. Kronprinsessan Margareta  får besökaren lära känna den dynamiska och folkkära prinsessan som kom att förändra bilden av kungahuset ända in i våra dagar. Pågår till 30 september. Läs mer här. 

STRINDBERGSMUSEET

Det finns många åsikter om August Strindberg, men vilken bild ville han få fram av sig själv?  Han gick ofta till fotografen och Strindbergs porträtt karakteriseras ofta som iscensatta fotografier där han visar sig i olika roller. Fotografierna är tagna i Stockholm, Berlin, Paris och Lund av en rad kända fotografer. I Strindbergsmuseets nya utställning visas ett urval av alla dessa foton, både i original och i kraftfulla förstoringar. Bilderna är framtagna i samarbete med Fotografiska. Utställningen pågår t.o.m. 15 augusti 2021. Läs mer här!

ARKDES

På Arkdes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, kan ni bland annat se uthällningen Arkitektur i Sverige samt årets utomhusverk som i år är utformat av Studio Ossiana. Besöket avslutas med fördel på Café Bloms ljuvliga uteservering. Läs mer här.

NATIONALMUSEUM

Den 6 april öppnar Nationalmuseums stora utställning Zorn - en svensk superstjärna. En heltäckande utställning om en av Sveriges mest kända konstnärer. Från enkel bondpojke till den klarast lysande stjärnan på konstnärshimlen. Möt entreprenören, porträttmålaren, skulptören, världsmedborgaren och hembygdsskildraren Anders Zorn. 

Vårens utställning tar dig med genom Zorns långa och mångsidiga karriär. Du får se omtyckta klassiker och inlånade verk från privata samlingar som du aldrig annars kan se. Förundras över hur briljant Zorn fångade ljuset, ett vågskvalp eller ett ögonblick i flykten. Fascineras av hans oöverträffade framgångar både i Sverige och internationellt. Pågår fram till 29 augusti. Läs mer här. 

SPRITMUSEUM

På Spritmuseum pågår just nu utställningen VIN där du som besökare möter vinlandet Sverige. Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde för 20 år sedan. Här får du en inblick i hur vi som vinnation ser ut idag tillsammans med nostalgiska tillbakablickar och en unik vinsamling. Pågår fram till 31 oktober. Läs mer om VIN här.

ÅBERGS MUSEUM

Gör en utflykt till Åbergs museum i Bålsta och den nya uställningen Olof Landström – originalillustrationer. I utställningen visas Olof Landströms barnboksillustrationer från 90-talet och framåt tillsammans med skisser från klassiker som Kalles Klätterträd och Magister Flykt. En utställning som passar alla som läst för sina barn eller själva varit barn under 1970-talet och framåt. Utställningen pågår t.o.m. 26 september. Läs mer här. 

 
 

ÖSTASIATISKA MUSEET

För första gången i Europa visas en världsunik samling av japanska boro-föremål.
Boro kommer från Japan och betyder ungefär ”trastextilier” och syftar på kläder som skapats genom lappande och lagande. Boro hade länge ett lågt anseende i Japan och betraktades som en skamlig påminnelse om ett fattigt förflutet. Ett århundrade senare har allt förändrats.

Som första museum i Europa visar Östasiatiska museet en världsunik samling av boro-föremål inlånade från Amuse Museum i Tokyo. Samlingen har tidigare visats i New York, Peking och Sydney och ställs nu ut i Stockholm på Östasiatiska museet.  Välkommen till en utställning om hur lappa-och-laga blev Japans största modetrend. Boro – nödens konst pågår fram till 9 januari, 2022. Läs mer här. 

WALDEMARSUDDE

Missa inte att göra ett tryggt besök till Waldemarsudde och sommarens utställning Naturlyrik och färgens klang. I Galleriet visas en omfattande presentation med verk ur museets rika samlingar. Presentationen belyser prins Eugens betydande insatser som samlare och mecenat med fokus på det sena 1800-talets friluftsmåleri, sekelskiftets stämningsmåleri och modernismens utforskande av färg och form under 1900-talets första decennier. Utställningen pågår t.o.m. 22 augusti. Läs mer här. 

Den 24 april öppnade även utställningen Future Nordic Fashion. Här visas ett urval visionära kreationer, som har skapats av några av de främsta nyexaminerade modedesigners inom ramen för den nordiska designtävlingen Designers´ Nest. Teman som lyfts fram i utställningen är dagsaktuella frågeställningar om identitet, hållbarhet och gränser mellan mode och konst. Pågår t.o.m. 3 oktober. Läs mer här. 

FOTOGRAFISKA

Fotografiska håller öppet med ett maxantal på 8 besökare åt gången! Just nu pågår ett flertal fina utställningar, däribland det stora retrospektivet Introspection av Frank Ockenfels III. Utställningen är Frank Ockenfels III största soloutställning någonsin. Se ikoniska porträtt och målningar från en fotograf och konstnär som tänjer på gränserna för vad ett foto eller konstverk kan vara. Pågår t.o.m. 17 oktober. Läs mer här. 

Missa inte heller fotoutställningen Meeting Sophie, en prisad bildserie av fotografen Snezhana von Büdingen. Här möter vi den 18-åriga antikhandlardottern Sophie som navigerar i allt som hör tonårslivet till, den första kärleken, hjärtesorgen och vägen mot vuxenlivet. Se en bildskön utställning om det vackra i att vara annorlunda. Pågår t.o.m. 19 september. Läs mer här. 

ETNOGRAFISKA MUSEET

Etnografiska hann bara ha utställningen Human Nature öppen en väldigt kort tid i höstat innan pandemin stängde ner museet. Men nu är den tillbaka i samband med att Etnografiska museet öppnar igen 7 april. Human Nature handlar om konsumtionens påverkan på vår jord med frågor om omställningar och möjligheter för en mer hållbar värld. I den här utställningen bjuds du in att följa några av trådarna i vår hoptrasslade värld. Allt hänger ihop. Hur vi lever våra liv är förbundet med hur jorden mår. Här ställs frågor och besökaren görs medveten om att alla kan bidra till en förändring. Pågår fram till 6 november, 2022. Läs mer här.

GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM

Vi får en ny chans att se utställningen med en av Sveriges mest kända keramiker - Lisa Larson, hennes folkkära figuriner och hennes rika produktion från de 26 åren vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Utställningen Lisa Larson och Gustavsberg öppnar för besökare igen den 9 april. Utställningen Lisa Larson och Gustavsberg lägger fokus på tiden då konstnären Lisa Larson var verksam vid Gustavsbergs porslinsfabrik,1954–1980. Det blev 26 år med stora försäljningsframgångar, viktiga för fabrikens fortlevnad. Lisa Larsons adventsbarn och katter pryder många hem. Pågår fram till 12 september. Läs mer här.

SVEN-HARRYS KONSTMUSEUM

På Sven-Harrys konstmuseum har det för andra året i rad blivit dags för Blixtvisit 2021, en utställning som uppmärksamma unga konsthantverkare. Under tre veckor tar en pop-up utställning plats i museet och museibutiken. Årets Blixtvisit innehåller konstverk av tio avgångsstudenter från kandidatprogrammet Keramik & glas på Konstfack. Utställningen pågår 19 maj–11 juni. Läs mer här.
 
Passa också på att avnjuta den pågående utställningen Bakom hörnet vindens jojk som skildrar ett geografiskt och kulturellt landskap – Sápmi. Ett tiotal samiska konstnärer, däribland Britta Marakatt-Labba, Katarina Pirak Sikku och Máret Ánne Sara, porträtterar genom svåra, sköna och humoristiska verk flera lager av det avlägsna men även så nära Sápmi. Utställningen pågår t.o.m. 22 augusti. Läs mer om utställningen här! 


 

TEKNISKA MUSEET

Tekniska Museet har öppnat omsorgsfullt och bjuder in till nya spännande uställningar. Däribland nyheten Antropocen. Här tas vi med till platser vi sällan ser, där det bryts, sprängs, läggs betong och skövlas. Från Uralbergen till soptipparna i Kenya. En utställning om människans påverkan på miljön. Passa även på att besöka storsatsningen Moving to Mars, en kritikerrosad rymdutställning som landat på Tekniska. Det är det första internationella stoppet på en världsturné för utställningen från the Design Museum i London. En upplevelse som tar dig till Mars med alla sinnen, där du inte bara kan känna lukten, ljuset, och sanden under dina fötter utan även kliva in i en fullskalig boendemiljö. Utställningarna pågår året ut. Läs mer här. 

POSTMUSEUM

Postmuseum har under pandemin funderat kring vikten av kommunikation under perioder av isolering. Detta har resulterat i utställningen Saknar dig! När vi inte kan ses fysiskt så går det fortfarande att skicka saker till varandra. Ett handskrivet brev, hembakade kakor, nerpackade dofter och smaker från en plats vi längtar till. I Saknar dig! kan besökarna ta del av minnen av brev och paket ur museets samlingar och i ett av utställningsrummen skapa egna hälsningar. Formgivare för utställningen är Annika Thore. Välkommen till en utställning fylld av lust och inspiration på temat att skicka brev och paket. Pågår fram till 28 augusti. Läs mer här. 

 

Samtliga pågående utställningar och information om dessa finner du här!